hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kiüríthetik a dobai kastélyban működő pszichiátriát?

Egy ősszel nyilvánosságra került munkaanyagban már szerepelt a pszichiátriai osztályának bezárása, de a szaktárca akkor tagadta ezt, írja a hvg.hu.

„Szélnek eresztik a pszichiátriai betegeket. Vajon kinek kell a dobai kastély?” – ezt Rig Lajos, a Jobbik parlamenti képviselője posztolta ki a Facebookon. A képviselőt úgy tájékoztatták a helyiek, hogy a főépületet január 31-én kiürítették, a betegek felét egy kisebb épületben helyezték el, a többieket más részlegre szállították, vagy a családjukhoz költöztették, de a tapolcai hajléktalanszállóra is jutott belőlük. A politikushoz olyan információk is eljutottak, hogy a dolgozóknak az intézmény központjához, a veszprémi kórházhoz tartozó részlegeken ajánlottak munkát.

Rig Lajos megkereste a Csolnoky Ferenc Kórház sümegi pszichiátriai centrum vezetőjét is, aki a politikusnak azzal indokolta a "költözést", hogy a kastélyban olyan kár keletkezett, amely veszélyeztetné a betegek biztonságát. A dobai osztály megszüntetésének terve már ősszel felmerült egy nyilvánosságra került dokumentumból, így most, február 3-án ismét írásbeli kérdést nyújtott be a politikus a tárcavezető Kásler Miklóshoz azzal, hogy adjon tájékoztatást arról, mi lesz a dobai pszichiátriai részleg sorsa.

A tapolcai hajléktalanszálló vezetője elismerte, hogy náluk is van négy, Dobáról átszállított beteg. Magvas Zoltán szerint máskor is adódott hasonló helyzet, most a Pszichiátriai Centrum vezetője kereste fel azzal: a dobai kastélyban olyan helyzet állt elő, hogy a helyiség állapota miatt nem maradhat ott beteg.

A hvg.hu cikkének megjelenése után reagált a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Lippai Norbert levelében arról írt, hogy "az Erdődy Kastély nagyrészt védett, műemléki épület, így a felújítások bonyolult műemléki ügymenetet igényelnek. A kiürítést az épület állagának nagymértékű romlása, a tető beszakadása tette szükségessé. A költségbecslés szerint a kastélyépület teljes rekonstrukciója nettó 2,1 milliárd forintot jelentene".

A telephely kiváltásáról a főigazgató leírása szerint a betegek és a dolgozók biztonsága érdekében döntöttek. A belső átszervezést választották, "hogy a betegek ellátása a korábbi ágyszámon megoldható legyen, valamint a dolgozók részére továbbra is biztosítani tudják a számukra megfelelő munkahelyet". A betegek egy részét Dobán, más épületrészekben, a többieket a sümegi telephely frissen felújított épületrészébe helyezték át.

Arról is tájékoztat, hogy egy EU-forrásból támogatott kiemelt projekt keretében "az akut pszichiátriai osztály integrációja valósul meg a veszprémi telephelyen, melynek következtében további betegek rehabilitációs elhelyezésére nyílik lehetőség Sümegen.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink