hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Egészségpolitika

Kitüntetések az ápolóknak – a miniszter szerint egyre kevesebben maradnak a pályán

Kitüntetéseket adott át az ápolók nemzetközi napja alkalmából szerdán Budapesten az  egészségügyi miniszter, aki köszöntőjében arról szólt, hogy a válság az egészségügyet, az ápolást is érinti, egyre kevesebben vannak, akik a nehéz körülmények között is a pályán maradnak.

Székely Tamás a Semmelweis Egyetemen tartott ünnepségen hozzátette: akik pedig maradnak – nagyon gyakran méltatlan körülmények között is – több munkát kell végezniük, mint korábban, amikor még többen voltak.
„Ezért próbálunk a kérdésben segíteni, ezért indítottunk útjára olyan pályázatokat, amelyek javítják a kereseti lehetőségeket” – jegyezte meg.

Mint rámutatott, az ápolónői szakma az elmúlt évtizedekben egyre differenciáltabbá vált, és egyre inkább más tartalommal telítődik meg; hiszen ma már szinte mindenhez érteniük kell az ápolóknak, gépekhez, gyógyszerekhez, a leglényegesebb azonban, hogy empátiával kell rendelkezniük.

Nem szabad elfeledkezni azonban arról sem – folytatta –, hogy a gyógyítás egyértelműen csoportmunka, hiszen hiába végez el egy orvos egy műtétet, mert ha ezután az ellátás más területei nem hozzák a megfelelő színvonalat, a beteg nem fog meggyógyulni.

Az ápolók nemzetközi napja alkalmából a tárcavezető többi közt Pro Sanitate emlékéremmel és miniszteri dicséretekkel tüntette ki a példaértékű ápolói tevékenységet végzőket.

Világszerte május 12-én tartják az ápolók nemzetközi napját annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja. A már életében legendává vált, rendkívüli akaraterővel megáldott brit nő 1820 és 1910 között élt. Az 1853–56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. A katonáktól kapta a Lámpás Hölgy nevet, mert éjszaka is ápolta a betegeket a laktanyafolyosón berendezett kórházban.

MTI

cimkék

Könyveink