Kisebb a szerepük, mint gondoltuk
2006. április 01. 00:00
Az ómega-3 zsírsavak (eikozapentaénsav, EPA; dokoza-hexaénsav; DHA; -linolénsav, ALA) kedvező kardiovaszkuláris hatásaikat többféle módon fejtik ki. Egyrészt minimális mértékben (csak nagy dózis, napi 5,6 gramm halolaj fogyasztása esetén) csökkentik a vérnyomást, másrészt fokozzák a trombocitaaggregáció gátlását és a fibrinolízist, és (a vágusztónus fokozásával) növelik a szívfrekvencia variabilitását. Mérsékelik a gyulladásos folyamatot (a TNF-, IL-1, IL-6 szintet és talán a hsCRP-szintet). Közvetlen antiaritmiás hatásaik (a nátrium-csatornák gátlása révén elért membránstabilizálás, illetve az L-típusú kalcium-csatornák blokkolása révén), továbbá endotelfunkciót és inzulin-szenzitivitást javító hatásaik is vannak. A fenti, ellentmondó eredmények hátterében több tényező feltételezhető.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!