hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kis csoportokban foszlik a remény

Tizenkét ápoló hagyja el a Szent István Kórházat, egy osztályról hatan is elmennek decemberben. Az egészségügy összeomlását az ilyen döntések jelzik a legjobban – írja az Origo.

A távozók egyike nyilatkozott is az Origónak. „Nem bírtam már az erőltetett munkát, a lecsúsztatott túlórákat. Két gerincsérvem van, nem akarok egy harmadikat, havi 110 ezres fizetésért" – panaszkodott, amikor felmondásának okairól kérdezték. A fiatal nő januártól segédápolóként fog dolgozni Németországban: németül még nem nagyon tud, de az 1500 eurós bérért így is megéri kimenni. 

Az egészségügyi rendszer összeomlása nem grandiózus folyamat, inkább egy ház fokozatos összerogyásához hasonlít: betegként nem azzal szembesülünk, hogy az utóbbi hét-nyolc évben közel 20 ezer egészségügy dolgozó hagyta el az országot, csak annak a tíznek a hiányával, akik miatt leállhat egy kórházi osztály működése – mondta az Origónak Kincses Gyula egészségpolitikus.

A volt államtitkár szerint a bomlás megállítható lenne, ha az szja jövőre is változatlan maradna, a felszabadítani kívánt egy százalékot –  mintegy 120 milliárd forintot – pedig felbruttósítva az egészségügybe pumpálnák. Ezzel megoldható lenne az ágy mellett dolgozók 50 százalékos béremelése, és a háttérmunkások is 20-30 százalékos emelést kapnának. 

"Azt kellene megérteni, hogy az egészségügyisek nem csillagászati fizetést, hanem emberhez méltó keresetet szeretnének, ami mellett élhetnek a hivatásuknak" – idézik Kincsest az origo hu-n.

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink