hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kincstári biztosokat küldenek a kórházakba (Bővítve!)

Költségvetési biztosokat küld a kormányzat az eladósodott egészségügyi intézményekbe, írja a Népszabadság alapján a hvg.hu. A Magyar Idők kancellárokról beszél.

Oda küld pénzügyi felügyelőket a kormány, ahol a 60 napon túli lejárt adósság meghaladja az intézmény éves költségvetésének 10 százalékát, értesült a Népszabadság. A lap szerint biztos érkezhet többek között az Országos Kardiológiai Intézethez, a Péterfy Sándor utcai, az újpesti Károlyi, a szentesi, a Zala megyei, a szekszárdi, a jászberényi, az esztergomi, a salgótarjáni, a kiskunhalasi, a tatabányai és a váci kórházba.

A biztosok egy évre kaptak megbízást, ennyi ideig a kórházak pedig csak úgy vállalhatnak bármiféle pénzügyi kötelezettséget, ha a kincstári biztos is ellenjegyezte a számlát, írja a hvg.hu.

Súlyos gazdálkodási hiányosságok, közbeszerzési anomáliák jellemezték az egészségügyet az elmúlt években az Állami Számvevőszék összefoglalója szerint, írja a pénteki Magyar Idők, melyet a hirado.hu idéz. Salamon Ildikó, a szervezet felügyeleti vezetője a lapnak nyilatkozva a hiányosságok leküzdéséhez elengedhetetlennek nevezte, hogy az oktatási intézményekhez és a közcégekhez hasonlóan, a kórházak pénzügyeinek irányítását is megerősítse az állam. Meglátása szerint változás csak úgy lehet, ha a közpénzből működő intézmények betartják az előírásokat, például mindenkor követik a közbeszerzés szabályait. Ennek eléréséhez a kancellári rendszer lehet az egyik járható út.

hirdetés

Könyveink