hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Hol a legsürgősebb a tűzoltás?

Szakértőket kérdezett a az M1 Híradó, hogy az ágazatnak ígért plusz forrást vajon a működtetésre vagy a bérrendezésre kell-e elsősorban fordítani.

Százmilliárd forint – ennyi többletforrás jut jövőre az egészségügynek, amit elsősorban bérrendezésre szánnak – olvasható a hirado.hu-n. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke úgy véli, elsődleges cél a működésre fordítható összeg növelése. A 18 ágazat közül az egészségügy a 16. a bérlistán – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette, hogy más országokban az egészségügyi dolgozók az első hatban szerepelnek. Megjegyezte: 40 milliárd forint körül van a teljes kórházi adósság. Elsődleges, hogy a működési finanszírozásnak növekednie kell.

A Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója szerint ha jól felszerelt, modern rendelőintézetek működnének és így csökkenne a kórházak száma, nem a fenntartásra menne el a pénz. Akár plusz források nélkül is megoldható lenne az ágazat béremelése. Hozzátette, hogy 100 – 130 ezer forintot keres egy ápolónő, az átlagbér pedig 170 ezer forint.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a 180 perc című műsorban hangsúlyozta, látják az egészségügyi rendszer anomáliáit – emlékeztet a hirado.hu – vagyis, hogy az ellátórendszer gyakran a saját fenntartásában érdekelt, nem pedig a betegek ellátásában. Ilyen mértékben eltorzított rendszer, mint Magyarországon, sehol nincs a környéken. Az ellátásnak az igények mentén kell alakulnia – mondta. Olyan ügyeket kell felvállalni, amelyek nem lesznek népszerűek, sérteni fognak néhány korábban kialakult érdekrendszert.

(forrás: hirado.hu)
hirdetés

Könyveink