hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Kiéheztetik a ráksejteket a sztatinok

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a sztatin képes blokkolni a ráksejtek tápanyagfelvételét, írja a PharmaOnline.

A John Hopkins University (Baltimore, Maryland, USA) kutatócsoportja a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban közölte új felfedezését, miszerint a sztatinok alkalmasak lehetnek bizonyos típusú rákos sejtek növekedését gátolni, tápanyagfelvételüket csökkenteni, írja a PharmaOnline.

Több mint 35 millió amerikai szed sztatinokat naponta koleszterinszintjének csökkentésére. A John Hopkins Egyetem kutatóinak epidemiológiai adatok elemzése során feltűnt, hogy a sztatinokat szedő férfiak körében jóval alacsonyabb a prosztatarák előfordulási aránya, illetve ha mégis kialakul a betegség, akkor is a kevésbé agresszív forma a gyakoribb. Ezért egy bizonyos rákos sejtekre jellemző mutációt (PTEN) mutató, genetikailag módosított sejtkultúrát kezdtek el kezelni többféle hatóanyaggal. A legjobb eredményeket a sztatinok közé tartozó pitavasztatinnal érték el, a többi hatóanyag kevésbé vagy egyáltalán nem volt hatásos, vagy a ráksejtek mellé helyezett egészséges sejteket is pusztította.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók ezt követően a hatásmechanizmust tisztázták: ismert, hogy a sztatinok egy olyan májenzimet blokkolnak, amely a koleszterin termeléséért felelős, ám emellett a pitavasztatin gátolja a geranil-geranil-pirofoszfát (GGPP) nevű diterpén molekula képződését is, amelynek fő feladata a sejtfehérjék és a sejtmembránok közötti összeköttetés megteremtése. Amikor a rákos sejtekhez egyszerre adtak pitavasztatint és GGPP-t, a sejtpusztító hatás nem jelentkezett, ezért a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a GGPP-nek alapvető szerepe van a ráksejtek túlélésében. A ráksejtek kontrollálatlan növekedéséhez óriási mennyiségű energia szükséges, amit a környezetből szívnak el: felszínükön szívószálszerű kitüremkedések jelennek meg, amelyek a tápanyagfelvételért felelősek. GGPP hiányában a ráksejtek nem képesek felvenni a tápanyagot, ezért sztatinok adagolásával a kutatók szerint bizonyos típusaik szelektíven blokkolhatók és elpusztíthatók.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink