hirdetés
2024. szeptember. 30., hétfő - Jeromos.

Ki kell szabadítani az egészségügyet a politika fogságából

Az egészségügyi rendszer előtt álló kihívásokról és lehetséges megoldásokról beszélt Bodrogi József egészségügyi közgazdász a Portfolio Private Health Forum 2024 konferencián.

Az ellátórendszer kapcsán Bodrogi kiemelte, hogy a nemzetközi trendek a magas szakmai koncentrációjú kórházak felől az alap- és járóbeteg-ellátás felé terelik a betegforgalmat. Magyarországon is megfigyelhető ez a tendencia, de még mindig erős a kórházcentrikusság. Az előadó szerint amíg a politika fogságából nem tudják kiszabadítani az egészségügyet, addig nagyon nehéz lesz olyan döntést hozni, ami az ellátók illetve a betegek érdekeit szolgálja

Az elmúlt évtizedekben végzett átvilágításokon kiderült, hogy szükséges lenne a további kórházkoncentráció. A magas szakmai tudást igénylő területeket különösen érdemes lenne koncentrálni. Megjegyezte, hogy 15 évvel ezelőtt még 176 kórház volt Magyarországon, most kicsivel 100 felett.

A humánerőforrás-helyzet kapcsán elhangzott, hogy bár az orvoselvándorlás üteme csökkent az utóbbi években, komoly problémát jelent a szakdolgozók elvándorlása és az elöregedő orvostársadalom. Magyarországról jellemzően Nyugat-Európába vándorolnak az orvosok, de Európán belül is megfigyelhető egy észak-déli vándorlás, a kontinensről pedig Amerikába, Ausztráliába mennek az egészségügyi dolgozók a magasabb bérek miatt.

Bodrogi József szerint 15-17 év múlva, amikor a legtöbb 50-60 éves orvos nyugdíjba megy, és mivel most sokat keresnek, az ő magas nyugdíjuk miatt nem fognak mindannyian a rendszerben maradni. Ez nagyon komoly kihívás lesz – tudósít a konferenciáról a Portfolio.

(forrás: Portfolio)

Könyveink