2021. május. 09., vasárnap - Gergely.
hirdetés
hirdetés

Kevés a HIV-fertőzött hazánkban

Európa északi és keleti felében drámaian emelkedett az elmúlt évben a HIV-fertőzöttek száma, írja a Magyar Idők.

Magyarországon szerencsére jobb a helyzet, mint Európa más részein, bár a Szent László Kórház főorvosa nálunk is mérsékelt, 8-10 százalékos éves emelkedésről beszél. Hazánkban az adatok gyűjtésének kezdete, 1985 óta összesen 3344 HIV-esetet és 892 AIDS-beteget vettek nyilvántartásba. Szlávik János szerint itthon is jellemző, hogy a fertőzöttek mintegy 25 százalékát már későn, akár végstádiumú AIDS-esként ismerik csak fel.

Ezért elengedhetetlen a rendszeres szűrések és a felvilágosító munka kiterjesztése – hangsúlyozza a Magyar Időknek. A szakember azt is javasolja, hogy minden fiatal, valamint aki gyakran váltogatja a partnereit, évente legalább egyszer csináltasson HIV-tesztet, mert a gyermeket vállaló anyák például csak így lehetnek biztosak abban, hogy nem adják át a fertőzést gyermeküknek. Magyarországon az ismert HIV-fertőzöttek több mint 90 százaléka kezelésben részesül, és a cél az lenne, hogy a fertőzötteknek is legalább a 90 százalékát időben kiszűrjék.

A szakemberek becslése szerint azonban jelenleg csupán a HIV-vírust hordozók 30-50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak arról, hogy fertőzöttek.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.