hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Jobb az óvszer, mint a gyógyszer…

Legalábbis a HIV-fertőzés megelőzésére – mondta a PharmaOnline-nak dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa.

Hétfőn jelent meg a médiában a hír, hogy receptre 300, anélkül viszont 145 000 forintért lehetne hozzájutni a HIV-fertőzést megelőző gyógyszerhez, amit viszont csak egyetlen orvos, Szlávik János írhat fel a László Kórházban. Az igazság ezzel szemben az, hogy a megelőző módszert, azaz a minden nap, vagy a szexuális aktus előtt és után pár napig preventíven szedhető gyógyszert minden magyar, vényírásra jogosult orvos rendelheti, igaz, nem támogatottan, tehát teljes áron – mondta lapunknak Szlávik.

A már HIV-fertőzöttek kezelésére szolgáló gyógyszereket az AIDS centrumok szakorvosai írhatják fel. Budapesten 4-5 szakorvos jogosult erre, valamint Miskolcon, Debrecenben és Pécsen is az ezzel foglalkozó orvosok, 300 Ft-os dobozdíjjal, 100 százalékos gyógyszerár-támogatással. Egyébként 145.000 forint az originális gyógyszer ára, de vannak már generikus készítmények ugyanazokkal a hatóanyagokkal, amelyekhez körülbelül 70.000 forintos áron is hozzá lehet jutni.

A prevenció azonban annál sokkal bonyolultabb kérdés, mint hogy alkalmanként bekap az illető néhány tablettát – hangsúlyozta Szlávik János. A gyógyszer felírásával ugyanis kötelezettségek is járnak. Háromhavonta szűrni kell a beteget HIV-re és más, szexuális úton terjedő betegségekre. Számolni kell a mellékhatásokkal is, amit szintén háromhavonta ellenőrizni kell. Vérvétellel kell követni a vesefunkciót, illetve figyelni kell az osteoporosis esetleges kialakulására. Ráadásul mostanában figyelték meg, hogy rezisztencia is kilakulhat a gyógyszerrel szemben, ezért is veszélyes lenne a széles körű preventív alkalmazása.

Ma Magyarországon körülbelül 2000 ember jár rendszeresen gyógyszeres kezelésre HIV-fertőzés miatt. A HIV 1985-86-os felfedezése óta összesen körülbelül 3000 beteget kezeltek. Kicsivel több van viszont végstádiumú AIDS-betegből, akik csak a legvégső stádiumban kerültek orvoshoz. Évente 8-10 ember hal meg AIDS-ben hazánkban.

A szűrés nem támogatott, civil szervezetek végzik. Nincs szó HIV-járványról, 2016-ban kicsit kevesebb is volt az újonnan felismert beteg, mint az előző években. Drámaian nő viszont a szexuális úton terjedő betegségekben szenvedők száma, ami azt jelzi, hogy visszaszorult az óvszerhasználat. Pedig olcsó és hatásos védekezési módszer, ami nemcsak a HIV, hanem más fertőzések ellen is véd.

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés