hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Két új módszer a T-sejtek revigorálására

A University of Pittsburgh kutatói a Science Immunology folyóiratban két új módszert is publikáltak az onkológiai kezelésekben kulcsfontosságú T-sejtek revigorálására.

Korábban úgy gondolták, hogy a kis mértékben kimerült T-sejteket még újra lehet energetizálni, de a végletesen kimerült T-sejtek revigorálása veszett ügy. A mostani program során a kutatók a T-sejteket epigenomikai vizsgálatnak vetették alá, és rájöttek, hogy aktiválásukhoz egyrészt egy T-sejt receptor szükséges, ami általában rendelkezésre áll, másrészt viszont kostimuláns jelre is szükségük van. Ez a szignál tűnik el a végletes kimerülés küszöbén, de a kutatók a 4-1BB kostimuláns receptorhoz kötődő olyan antitestet hoztak létre, amely sikeresen revigorálta a T-sejteket.

A másik módszer a T-sejtek újraprogramozása volt annak érdekében, hogy kisebb valószínűséggel juthassanak el a végletes kimerülés állapotába, vagyis jobban legyenek képesek elviselni a tumorok közelében uralkodó hipoxiás környezetet.

Forrás: B. Rhodes Ford et al, Tumor microenvironmental signals reshape chromatin landscapes to limit the functional potential of exhausted T cells, Science Immunology (2022).

 

Fotó: Adobe Stock
Fotó: Adobe Stock

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink