hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Két teáskanálnyi agy

Egy 21 ezer emberen elvégzett genetikai tanulmány szolgáltatta az eddigi legjobb bizonyítékot arra, hogy egyetlen gén növelheti az emberi intelligenciát. A gén hatása azonban olyan csekély, hogy nem sokat változtat azon az elképzelésen, mely szerint az intelligenciában tapasztalható eltérések gének százain múlnak – írja a Népszabadság.

Kevesen kérdőjelezik meg, hogy ezen eltérések zöméért genetikai tényezők felelősek, azonban az eddig elvégzett vizsgálatok során nem sikerült kimutatni egyik gén számottevő hatását sem. A Nature Genetics szaklapban nemrégiben publikált, nagyszámú alanyon, kifejezetten a genetika és bizonyos agybetegségek közötti kapcsolat tesztelésére tervezett vizsgálat eredménye ezen változtathat. Egyetlen génben (HMGA2) bekövetkezett mutáció mérhető intelligenciabeli változást eredményezett.

Igaz, az intelligencia átlagosan csak 1,29 ponttal változott meg a gén hatására a kísérleti alanyok körében. Annak ellenére, hogy az IQ pontszám egészére nézve nem tűnik nagynak ez az érték, ez az eddig mért legnagyobb egyetlen gén hatására bekövetkezett változás, állítja a 207 kutató együttműködésével elvégzett vizsgálatot vezető amerikai Paul Thompson. Egyes kutatók szerint ez az eredmény egyértelműen igazolja, hogy az intelligencia mértékét számtalan gén együttesen befolyásolja – írja a Népszabadság.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink