hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A prenatális mikrotápanyagok javítják a későbbi kognitív képességeket

A fejlődő országokban, amelyekben gyakori a vashiány, a születés előtt adott vas-folsav táplálékkiegészítés javítja a megszületett gyermekek iskoláskori intellektuális és motoros funkcióit – állapította meg a Johns Hopkins közegészségügyi tanszéke.

Olyan gyerekek intellektuális és motoros képességeit vizsgálták, akiknek anyja a terhesség alatt mikrotápanyag kiegészítést kapott, és eredményeik szerint számos részképesség – a munkamemória, a gátlásszabályozás és a finom mozgások – összefüggtek a születés előtt kapott vassal és folsavval. Az erről szóló közlemény a Journal of the American Medical Association december 22-i számában jelent meg.

A vas elengedhetetlenül szükséges a központi idegrendszer fejlődéséhez” – mondta Parul Christian, a kutatás vezetője. „A korai vashiány következtében neuroanatómiai, biokémiai és anyagcsere-változások következnek be, amiknek következtében sérülnek azok a neurofiziológiai folyamatok, amelyek a kognitív és a szenzomotoros funkciók fejlődésének hátterében állnak.”

A kettős-vak, randomizált kohorszvizsgálatot nepáli falvakban végezték 1999 és 2001 között; a terhesek egy része naponta vasat, folsavat és cinket kapott, illetve olyan táplálékkiegészítőt, amely ezek mellett még 11 anyagot tartalmazott. A-vitamint a kísérleti csoport és kontroll csoport tagjai egyaránt kaptak. A megszületett gyermekeket 7–9 éves koruk között vizsgálták, 2007 és 2009 között. Az intelligenciát az univerzális nemverbális intelligenciateszttel (UNIT) vizsgálták, a motoros funkciókat pedig Movement Assessment Battery for Children (MABC) teszttel. A prenatális vas és folsav összefüggött az általános intelligenciával, a végrehajtó funkciókkal és finom mozgások szabályozásával.

Mindeddig kevés kutatás foglalkozott a születés előtti táplálékkiegészítésnek a későbbi funkciókra gyakorolt hatásával, noha a központi idegrendszer fejlődésének kritikus periódusa a születés előtti időszak. A mostani vizsgálat elsősorban a szegény és a közepes jövedelmű családokat érinti, amelyekben a táplálkozás biztosít elegendő vasat és folsavat, és a megfelelő táplálékkiegészítők használata sem eléggé elterjedt.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink