hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Két napja áll az EESZT, remélik, ma újraindul

Várhatóan még csütörtökön este sikerül újraindítani a felhő alapú informatikai kommunikációs felületet – jelentette be Szabó Bálint, az EESZT kialakításáért és fenntartásáért felelős főosztályvezető az IME egészségügyi szaklap csütörtöki konferenciáján.

Bár az ágazati szereplők szeptember óta szabadon csatlakozhattak a közös térhez, a tervek szerint így fokozatosan növekedett volna a rendszer terhelése, november 2. után azonban olyan mértékben emelkedett az adatforgalom, amit már nem tudott feldolgozni a rendszer – magyarázta Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) kialakításáért és fenntartásáért felelős főosztályvezetője az IME egészségügyi szaklap csütörtöki konferenciáján.

Nem sikerült a rendszer finomhangolása – folytatta a főosztályvezető, azonban az elmúlt két napban sikerült megtalálni azokat a szűk keresztmetszeteket, amelyek a fennakadást okozták. Annak ellenére, hogy voltak, akik azt szorgalmazták, hogy lépjenek vissza a rendszer elindításától, a szakemberek újraindították az EESZT-t, amely várhatóan csütörtök estétől újra üzemelni fog.

A főosztályvezető hozzátette, hogy a helyi informatikai rendszerek továbbra is működtek, azokban az adatokat a korábbiaknak megfelelően rögzíthették a szolgáltatók. A MedicalOnline azt is megtudta, hogy sem a betegellátóknak, sem a gyógyszerészeknek nem lesz különösebb teendőjük a kétnapos leállás idején keletkezett adatokkal, ugyanis amint újra csatlakozni tudnak az EESZT-hez, azok maguktól betöltődnek a közös térbe, a felhasználóktól legfeljebb egy jóváhagyást kér a beolvasásra a rendszer.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink