hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Kéretlen levelek

Spam-áradat a világhálón

Aki egy élő, gyakran használt internetes levélcímmel rendelkezik, valószínűleg találkozott már kéretlen levelekkel, más néven levélszeméttel vagy „spam”-mel. A jelenség elkeserítő: az ember hamar elunhatja, hogy beérkezett leveleinek jelentős – akár meghatározó – része ebbe a kategóriába tartozik, legyen szó Szaddám Huszein vagy egy nigériai bank kincseinek kimentéséről, férfiasságnövelő vagy hajnövesztő eszközökről, pénzt hozó böngészésről.

A helyzet bonyolultabb, mint a hagyományos levelesládák esetén, hiszen a jobb társasházakban a reklámleveleknek külön tárolójuk van, így a postaláda ezeknek legalább egy részétől mentesül. Az e-mail-fiók azonban készségesen elnyel mindent, majd a gyanútlan felhasználó elé önti tartalmát – gyakran a még kedvezményesen is drága modemes idő kárára.

De mit is nevezünk levélszemétnek? A levélszemét a tömegesen küldött, kéretlen – az esetek döntő többségében kereskedelmi tárgyú – elektronikus levél. A leveleket nagy mennyiségben küldözgetik a feladók, gyakran álcázva, különben esetleg célba sem érne. A küldők némelykor ingyenes szolgáltatókon keresztül is dolgoznak, illetve gyakran a rosszul beállított és sebezhetőnek, feltörhetőnek bizonyult vállalati szervereket használják fel a küldemények elindítására. Ezzel a lépéssel ráadásul egy jobban csengő nevű feladót is nyernek, hiszen az ismerősöktől vagy az ismert nevű vállalatok munkatársaitól kapott levelet az ember hamarabb nézi meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Trautmann Balázs
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés