hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Keresztelni jött vagy temetni?

Nem vagyok orvos, nem képviselek egy lobbit sem, és nem is nekem kell ezekkel megküzdenem, hanem Szócska Miklós miniszteri rangú egészségügyért felelős államtitkárnak – jelentette ki a többi közt Balog Zoltán az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága előtti meghallgatásán. A testület a szocialista Tukacs István nem szavazata és öt – jobbikos, szocialista és LMP-s – tartózkodás mellett támogatta az eddigi társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár emberi erőforrás miniszterré történő kinevezését.

Keresztelni jött az egészségügybe vagy temetni? Mivel szakmai tapasztalata nincs, mi módon szeretné helyzetbe hozni önmagát és miképp óhajt megküzdeni az egészségügyi lobbikkal, amelyekbe már oly sokak bicskája beletört? Mit tervez az egészségügyiek életpálya-modelljével? Mi lesz az átalakítás részletes menetrendje? Visszavonja-e az elődje által beterjesztett “mérgező uborkasaláta-törvényt” és egyetért-e a gyógyszerkassza Széll Kálmán Tervben megfogalmazott radikális csökkentésével? – csupán néhány kérdés azok közül, amelyet a parlament szakbizottságának tagjai tettek fel a május 14-től hivatalosan is új nevű, és “portfólióját” további területekkel bővítő minisztérium leendő vezetőjének, akit mellesleg többször, többen tituláltak miniszterelnök-jelöltnek.

Mindez azonban, válaszai alapján nem is áll távol a jelölttől. Bár a szakkérdésekre Balog Zoltántól lényegében nem vártak, de nem is várhattak választ, bevezetője és a kérdésekre adott válaszai alapján ennek az is oka, hogy valóban a hét területet átfogó Emberi Erőforrás Minisztérium holisztikus, minden mindennel összefügg szemléletű irányítására törekszik majd. Ő maga is úgy gondolja, hogy bár a felelősséget nem szeretné Szócska Miklósra hárítani, ám minden terület államtitkára miniszteri rangú államtitkár, az új tárca pedig mintegy kormány a kormányon belül, amelyben a miniszter feladata alapvetően a koordináció. Az egészségügyet sem nem keresztelni jött, sem nem temetni, sokkal inkább esketni – szerető párok, gyermekáldás, egészséges élet, növekvő élettartam… és folytathatnánk a sort. A gigatárca leendő vezetője egyelőre nem óhajtott arról beszélni, mely államtitkárságok élén, struktúrájában lehet változásra számítani. Azt azonban elmondta, hogy minisztériumában a strukturális alapokból származó európai uniós fejlesztéseket összehangolják, a párhuzamosságokat megszüntetik, és e feladatra Balog Zoltán külön miniszteri biztos kinevezését tervezi. Személyét egyelőre ugyancsak nem árulta el. Elmondta viszont – megfogalmazása szerint mintegy terapeutikus beszélgetésként Szilágyi László LMP-s képviselő kérdéseire válaszolva, azt követően, hogy egy másik meghallgatáson, egy másik LMP-sel összeveszett – , hogy 200 “halálra ítélt” faluban olyan komplex program bevezetését tervezik, amelyben orvosok, szociális munkások és lelkipásztorok munkájának segítésével hozzájárulnának e települések életre keltéséhez.

Kérdésre válaszolva Balog Zoltán megerősítette: az Emberi Erőforrások Minisztériumában továbbra is szolidaritási alapú egészségügyről beszélnek majd, nem pedig fizetős vagy “kétsebességes” egészségügyről. Szerinte ugyanakkor például a közellátásban működő “szakorvosi magánpraxisok” miatt összekeveredett a magán- és közellátás, amit a rendszerből ki kell tisztítani. Ehhez nyújt nagy segítséget a kutatási, módszertani, tulajdonosi-fenntartói feladatokat is ellátó GYEMSZI, amely más területeken is mintául szolgálhat a továbblépéshez.

Az alapvetően jó hangulatú ülésen Balog Zoltán ugyancsak LMP-s kérdésre válaszolva azt is jelezte: a beteg- és orvosjogok, az emberi méltóság szívéhez közel álló terület; reméli, nincs még teljesen készen az új (korábban már a Semmelweis Tervben elfogadott) Országos Betegjogi és Dokumentációs Központtal kapcsolatos előkészítő munka, hogy úgy tűnjék, ő is tett ez ügyben valamit.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink