hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Kell-e univerzális hozzáférés a tudáshoz?

A Sci-Hub szinte a teljes tudományos szakirodalomhoz hozzáférést biztosít, írja az eLife tanulmánya; a website a pénzért árult természettudományi szakcikkek nagyobb százalékát teszi ingyenesen elérhetővé, mint amihez az USA egyik legnagyobb kutatóegyetemének munkatársai hozzáférnek.

Kapcsolódó cikkek

Becslések szerint jelenleg hivatalosan a tudományos szakirodalom háromnegyedének elolvasásáért kell fizetni, írja a University of Pennsylvania kutatóinak cikke (Daniel Scott Himmelstein és munkatársai: Research: Sci-Hub provides access to nearly all scholarly literature; eLife). Az open access (szabad hozzáférés) mozgalom nagy erőfeszítéseket tett az elmúlt évtizedben, hogy javuljon a helyzet, és a tudomány alapelveinek megfelelően mindenki megismerhesse, vitathassa a kutatásokat és azok eredményeit, így ma az újonnan publikált cikkeknek csak alig valamivel több mint felének elolvasásáért kell az érdeklődőnek fizetnie.

Mindezen haladás ellenére a tudományos szakirodalomhoz való hozzáférés megoldatlan probléma világszerte, a szaklap-előfizetések az inflációnál nagyobb ütemben nőnek évtizedek óta (2013 és 2017 között 25%-kal), így állt elő a helyzet, hogy a kevésbé gazdag intézményekben dolgozók vagy a fejlődő országok kutatói nem ismerhetik meg az új tudományos szakirodalom több mint felét, írja az eLife tanulmánya.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Ennek a problémának a radikális megoldására vállalkozott a kazah idegkutató, Alexandra Elbakyan, aki 2011-ben indult weboldalával – Sci-Hub – univerzális hozzáférést akar biztosítani a tudáshoz. A portál szakcikkekhez való hozzáférését elemző tanulmányukban a University of Pennsylvania kutatói amellett, hogy közlik, jelenleg milyen doméneken érhető el a website, azt is hozzáteszik: a Sci-Hub ingyenes szolgáltatását igénybe vevőknek tudniuk kell, hogy copyrightot sérthetnek egyes tanulmányok letöltésével.

Himmelstein és munkatársai megállapítják: míg az open access mozgalom lassan haladt, a Sci-Hub földrengésszerű változásokat indított be a tudományos szakirodalom hozzáférhetőségében. Jelenleg a portálról a DOI számmal rendelkező szakcikkek 69%-a tölthető le ingyenesen pdf formátumban, a szaklapkiadók által pénzért árult 54,5 millió szakcikknek pedig 85,1%-a.

Mint arról a Sci-Hub jelenlegi helyzetét továbbelemző The Scientist beszámol, amióta az öt oligopolhelyzetben lévő szaklapkiadó egyike, az American Chemical Society (ACC) egy amerikai bíróságon tavaly novemberben pert nyert Elbakyan ellen, számos Sci-Hub domaint függesztettek fel. Ennek ellenére a lapnak nyilatkozó kutatók szerint nem fog megtörni az elmúlt években egyre látogatottabbá váló oldal népszerűsége; míg 2016-ban napi 200 000 cikket töltöttek le a Sci-Hub-ról, 2017-ben ez a szám napi 600 000-re növekedett. Himmelstein és munkatársainak cikkéből egyébként az is kiderül, hogy a kalóz-portál több szakcikkhez biztosít hozzáférést, mint a kutatók munkáltatója, az élenjáró kutatóegyetemként számontartott University of Pennsylvania.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink