hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kásler: megkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása (Frissítve)

Az ellátórendszer korszerűsítésével, a hozzáférhetőség javításával és az ezeket lekövető finanszírozás bevezetésével elkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása  közölte az emberi erőforrások minisztere hétfői, budapesti, korlátozottan nyilvános sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós elmondta, a kormány tavaly év végén 36,6 milliárd forintot biztosított a struktúraváltás első lépéseihez, a fekvő-, a járóbeteg-intézmények, valamint a korszerű diagnosztikai tevékenységek finanszírozására.

A miniszter közlése szerint 17,7 milliárd forintból a kormány azokat a kórházakat támogatja, amelyek finanszírozási keretük felett látták el a speciálisabb, bonyolultabb eseteket, és ezek több forrást igényeltek. Kásler Miklós kiemelte, ez az egyszeri többletfinanszírozás "bizonyos értelemben kórház-konszolidáció, bizonyos értelemben pedig nem", de jelzi azt, hogy a struktúraváltás előkészítése megkezdődött. Kitért arra, hogy az országban tizenöt olyan nagy forgalmú intézmény van, amelynek nincs lejárt adóssága. Ezek között említette a miskolci, a győri és az egri kórházat, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetet.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az egészségügyi struktúra átalakításáról tart sajtótájékoztatót az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 6-án Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az egészségügyi struktúra átalakításáról tart sajtótájékoztatót az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 6-án Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A miniszter beszámolt arról is, hogy egyszeri 15,7 milliárd forintot a járóbeteg-szakellátás finanszírozására fordítanak. Ezzel kapcsolatban jelezte, az elmúlt tíz évben átlagosan 6 napról 5,5-re csökkent a kórházban töltött napok száma, a szakrendelők forgalma pedig ezzel párhuzamosan nőtt, hiszen az ellátás korszerűsödésének köszönhetően egyre kevesebben és egyre kevesebb ideig szorulnak fekvőbeteg-ellátásra.

Közölte azt is, 3,15 milliárdot a molekuláris biológiai vizsgálatok többletfinanszírozására szán a kormány.

A tárcavezető kitért arra, hogy az adósságot felhalmozó kórházaknál mindenképpen csökkenteni kell az eladósodottság mértékét, erre dolgozott ki a kormány megoldást, amelyet központi formában kívánnak megvalósítani. Ennek részleteit tartalmazza a december 23-án megjelent kormányrendelet.

Kásler Miklós a jelentősen eladósodott kórházak között említette a Péterfy kórházat, a traumatológiai intézetet, a Békés megyei központi kórházat, valamint a makói és a hódmezővásárhelyi kórházat.

Az egészségügyi struktúra átalakítását olyan ütemben kívánják végrehajtani, ahogy azt a betegellátás lehetővé teszi – mondta kérdésre válaszolva a miniszter.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink