hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Karcsúsodó országos intézetek

Komoly ellenállást váltott ki az a miniszteri elképzelés, hogy még az idén megszűnik a patológiai, bőr- és nemikórtani, labor-, radiológiai, szív- és érsebészeti, urológiai, ortopédiai, sebészeti, belgyógyászati, aneszteziológiai, szemészeti, fül-orr-gégészeti, valamint a szülészeti és nőgyógyászati országos intézet. A tervek szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálaton (ÁNTSZ) belül hozzák létre az országos szakfelügyeleti metodikai központot, amely részben vagy teljesen átveszi feladataikat. Mindezt az érintettekkel már közölte Kökény Mihály egészségügyi, szociális és családügyi miniszter (Medical Tribune 2004. július 15.). A szakfelügyeleti rendszer tervbe vett átalakításáról az Országgyűlés egészségügyi bizottsága is tájékoztatást kapott (Medical Tribune, 2004. június 3.).

Dr. Nemes Attila, a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikájának professzora lapunk érdeklődésére bántónak, szakmailag átgondolatlannak nevezte a ráépített országos intézetek megszüntetésének tervét, amelyről mindmáig nem kaptak hivatalos értesítést, s amelyet – mint mondta – nem is egyeztettek velük. Mindez azért is kellemetlen, mert az angiológiai szakmai kollégiumot már 1995-ben megszüntették, így azóta az országos intézet végez minden, szakmával kapcsolatos tevékenységet az engedélyezéstől az adatgyűjtésig. Nemes professzor véleménye szerint, ha a tervek megvalósulnak, előfordulhat, hogy az egészségbiztosító hiába kér adatokat az egy évvel korábban végzett beavatkozásokról, nem lesz, aki választ adjon kérdéseire. Ráadásul a professzor szerint mindezt az anyagiak sem indokolják: tudomása szerint a ráépített intézetek felszámolásával 300-400 millió forintnál többet nem képes megtakarítani a tárca, viszont azt lényegében az egyetemektől vonja el.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Köbli Anikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés