hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Karácsonyi ajándék a kamaráknak

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által benyújtott törvényjavaslat szerint a köztestületeknek 2011. október végéig kell megalkotniuk új etikai kódexeiket. A kamarák a jogszabályban meghatározott esetekben továbbképzésre kötelezhetnék a tagjaikat.

Áprilisban egészségügyi szakdolgozók, orvosok és gyógyszerészek közösen kérték az Orbán-kormánytól a 2006-ban eltörölt kötelező kamarai tagság visszaállítását. A szaktárca vezetője, Réthelyi Miklós december 23-án nyújtotta be az erről szóló törvényjavaslatot a parlament elé. A kormány bővítené a köztestületek jogkörét. A jövőben a kamara alkotja meg a magatartási-etikai szabályokat, teszi közzé a továbbképzések jegyzékét, és minősíti a kötelező továbbképzések szervezőinek munkáját. A kamara előzetes véleménye nélkül nem nevezhető ki és nem menthető fel egészségügyi vezető, az önkormányzat pedig nem írhat alá szerződést egészségügyi szolgáltatóval.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az etikai jogok körében történő változásokat emelte ki. A szakember szerint a döntéssel az állampolgárok is jól járnak. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Horváth Tamás üdvözli a véleményezési jogkör megerősítését. 

A törvényjavaslat meghatározza az éves kamarai tagdíj mértékét. A legtöbbet a gyógyszerészek fizetik majd, esetükben a tagdíj a szakmunkásbér 60 százaléka lesz, ami jövőre 56 000 forintnak felel meg. Az orvosi kamara tagjainak tagdíja egy naptári évre eső mértéke nem haladhatja meg az adott naptári évben a kamarai tagra irányadó kötelező legkisebb munkabér, illetve garantált bérminimum egyhavi összegének harminc százalékát. A kötelező kamarai tagság 130 ezer munkavállalót érint majd.

(forrás: Hír TV/MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink