hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Jut majd pénz kártyára, indikátorra, üres praxisra

Közel 3 milliárd forinttal tervezik emelni a háziorvosok kártyapénzét, s szabadon felhasználható támogatást kapnának az elmaradt térségekben letelepülő orvosok.

Heteken át folyt az alapellátás fejlesztésére szánt 10 milliárdos keret felosztása, melynek során számos eltérő verziót ütköztettek. A MedicalOnline úgy tudja, a célba ért változat szerinttöbbek között emelnék a háziorvosok finanszírozásának gerincét alkotó kártyapénzt. Régi követelése ez az alapellátóknak, s az államtitkárság – a büdzsé lehetőségeihez képest – az elmúlt időszakban már korrigálta is az összeget, amelynek pontértéke 164-ről így emelkedett 200 forintra. A Medicalonline úgy értesült, hogy az érintettek további, közel tíz forintos emelésre számíthatnak. Erre a fedezetet az a majd 3 milliárd forint adná, amelyet az alapellátás fejlesztésére szánt 10 milliárdból e célra kívánnak fordítani. Ez állítólag 30-40 ezer forintos többletet jelentene praxisonként.

Mint arról korábban már hírt adtunk, ugyanebből a keretből 1,8 milliárddal növelnék az indikátorrendszer premizálására fordítható éves keretet, amely jelenleg 3 milliárd forint. Igaz, ez egyben a tervek szerint együtt járna az indikátorok számának növelésével. Új elemként a COPD-ben szenvedő betegek gondozását illetve az alkoholisták tesztlapos kiszűrését gondolják alkalmazni.

Fél milliárdot szánnának a tartósan betöltetlen praxisokban munkát vállalók támogatására. A szabadon felhasználható összegre – amelynek egy pályázóra jutó nagyságáról feltehetően később döntenek - azok tarthatnának igényt, akik legalább egy éve üresen álló körzet háziorvosi teendőinek ellátásra vállalkoznak több évre, s hajlandók a helyben lakásra is.

Más módon is igyekeznek a rendelkezésre álló 10 milliárdos keretből az egyre szűkebb keresztmetszetűnek számító háziorvosi ellátás lehetőségeit bővíteni. Így negyed milliárd forintot osztanának szét azok között a praxisok között, amelyek hajlandók szakorvost, vagy további szakdolgozót alkalmazni. Ily módon anélkül láthatnának el több beteget, hogy ez csökkentené a kártyapénzt. Annak érdekében ugyanis, hogy ne a bejelentkezett biztosítottak számának növelésével igyekezzenek többletjövedelemre szert tenni a doktorok, degresszív finanszírozást alkalmaznak, vagyis egy adott kártyaszámon felül csökken az érte járó pénz.

A praxisok személyi állományának erősítését szolgálja az a tervbe vett intézkedés is, miszerint 1 milliárdot fordítanának a szakdolgozók bérének emelésére. De több jutna – közel 2 milliárddal – a védői ellátás finanszírozására, s 1,5 milliárddal a fogászati alapellátás fejlesztésére

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink