hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Jövőre jöhet az e-recept

Néhány hónap múlva, várhatóan még ebben az évben megkezdik az elektronikus recept bevezetésének előkészítését, és már 2012-től működhet ez a rendszer, mondta az Indexnek Szócska Miklós.

Akár már jövőre bevezethetik a hagyományos papírrecepteket kiváltó elektronikus vényeket Magyarországon. Svédországban, Dániában vagy Észtországban az orvos számítógépén felírt vény egy központi szerverre kerül, amit bármelyik patikában le lehet olvasni. A beteg a taj-számával igényelheti a gyógyszert, de van olyan megoldás is, ami nem váltja ki teljesen a papírt, ilyenkor az orvos vény helyett egy sorszámot vagy azonosítót ad a betegnek. Vényekre az állam ma évi 278 millió forintot költ.

Az e-receptek bevezetéséről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára először kedden az egészségügy informatikai fejlesztéséről szóló eHealth Week konferencia első napján beszélt.

A rendszer bevezetésére uniós forrásokat is igénybe lehet venni, és az egész nem kerül többe, mint ma a vények kinyomtatása, mondta az Indexnek Szócska Miklós. Álláspontja szerint ez a rendszer a betegnek, az orvosnak és a döntéshozóknak is jobb. Az orvosnak kevesebbet kell adminisztrálnia, a döntéshozó pedig egyből digitálisan követheti nyomon a gyógyszerfelírást.

Ma is írnak még recepteket kézzel, olvashatatlan krikszkrakszokkal, amit néha sem a beteg, sem a gyógyszertáros nem tud elolvasni. Az orvosok többsége azonban már vényíró szoftvert használ. A recepten szerepel az orvos neve és azonosítója, a beteg neve és taj-száma, a betegséget jelző kód (BNO), a gyógyszer pontos neve, adagolása és az OEP-támogatás kulcsa is. Ezeket az adatokat a vényíró szoftver egy vonalkódon is megjeleníti a recepten, amit aztán kinyomtatnak. Amikor a patikában beváltjuk a receptet, a gyógyszertáros ezt a vonalkódot olvassa le a pontos azonosításhoz. Ma évente körülbelül 150 millió receptet írnak fel a 120 millió orvos-beteg találkozón.

A papírra írt receptnek régi hagyománya van az egészségügyben, és pszichológiailag is fontos a betegeknek. A kisebb panaszoknál nincs szükség arra, hogy az orvos alaposan megvizsgálja a beteget, elég ha csak kikérdezi. Ilyenkor a recept felírása és átadása jelenti azt a betegnek, hogy az orvos tett érte valamit.

A teljes cikk az Indexen olvasható.

(forrás: Index, tv2)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés