hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Középpontban az egészségügyi informatika

Határtalan egészség

A Magyarország soros uniós elnökségéhez kapcsolódva megrendezett eHealth Weeken Szócska Miklós, Réthelyi Miklós, Neelie Kroes információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos valamint John Dalli egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős biztos is hangsúlyozta az egészségügyi informatikai rendszerek fejlesztésének fontosságát. Mindannyian kiemelték, az egészségügyi beruházások pozitív hatását a gazdaságra, és mindegyikük felhívta a figyelmet arra is, hogy az elektronikus egészségügy csak eszköz, a középpontban továbbra is a beteg áll.

Szócska: fenntarthatóbb és betegbarátabb lesz az egészségügy

Az uniós országok elektronikus egészségügyi rendszerének fejlesztésével fenntarthatóbb és betegbarátabb lesz az egészségügy - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a Magyarország soros uniós elnökségéhez kapcsolódva megrendezett eHealth Weeken. Az államtitkár úgy fogalmazott, egy új, modern és hatékony egészségügyi ellátórendszer alapjainak megteremtéséről tanácskoznak a konferencián.

Az egészségügy elektronikus megoldásaival foglalkozó tanácsadó testületének, az eHealth munkacsoportjának Magyarország is tagja, és mint azt Szócska Miklós elmondta, a munkacsoport keddi ülésének egyik legfontosabb megállapítása, hogy minden elektronikus egészségügyi megoldásnak a betegek érdekeit kell szolgálnia: az elektronikus egészségügyi megoldásoknak csak akkor van értelmük, ha valóban a betegek érdekében alkalmazzák őket. 

Ehhez kapcsolódóan Szócska Miklós példaként említette, hogy Magyarországon a tervek szerint a közeljövőben bevezetik a papíralapú vényeket kiváltó elektronikus receptet.

Az államtitkár kifejtette: eddig Magyarországon nem voltak megfelelőek az egészségügyi munkaerő nyilvántartásai, nem lehetett követni, hogy eljutott-e szűrésre az állampolgár. Az ellátók nem tudták lehívni a különböző intézményekben készült MRI-felvételeket, hanem új vizsgálatokat kellett elvégezni. Ezen is változtathat elektronikus egészségügy, az e-egészségügy fejlesztése. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátórendszer területi egyenlőtlenségeit szemléltető szakmai térkép (teljes nevén kapacitástérkép-tervező és monitoringkutató alkalmazás) is bizonyítja, hogyha elkezdik használni az adatokat, ez segítheti az egészségügy fenntarthatóbbá és hatékonyabbá tételét. Magyarországnak nagyon jó az adatgyűjtése - tette hozzá. Mint mondta, "ebből a szempontból vezetők vagyunk".

Szócska Miklós kitért arra is, hogy a konferencián a magyar betegszervezetek képviselői találkozhatnak európai egészségügyi szakemberekkel, ami szintén hozzájárulhat az ország egészségügyi rendszerének fejlesztéséhez. Kérdésre válaszolva a határokon átívelő egészségügyi ellátásról szóló irányelv kapcsán úgy fogalmazott: egyetlen ország sem valósíthatja meg ennek céljait egyedül.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta: a magyar egészségügyben több új intézkedést vezettek be a betegek javára az elmúlt időben. Ennek köszönhető - említett egy példát -, hogy csökkent az emlődaganatok száma.

Réthelyi: az egészségügyi ágazat hozzájárul a gazdasági növekedéshez

A soros magyar uniós elnökség keretében az információs technológia egészségügyi alkalmazásáról rendezett miniszteri konferencia megnyitóján a tárcavezető hangsúlyozta: az európai egészségügyi rendszerek sok hasonló kihívással küzdenek, ilyen az elöregedő társadalom, a betegek elvárásainak bővülése és az új technológiák gyors elterjedése, a gazdasági válság ugyanakkor nehezíti a helyzetet.

Az egészségügyi ágazat lényegesen hozzájárul a gazdasági növekedéshez - tette hozzá Réthelyi Miklós.

Korábban az egészségügyi miniszterek gödöllői informális találkozóján Magyarország sürgette a tapasztalatcserét és a jó gyakorlatok megvitatását - idézte fel, kiemelve, a cél a valódi igényekhez igazodó, hatékony egészségügyi rendszer kialakítása.

Neelie Kroes információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos a tagállamok együttműködésének és elkötelezettségének fontosságát hangsúlyozta. A megszorítások idején ritkán beszélnek befektetésekről, és a beruházások eredményei gyakran csak évek múlva mutatkoznak meg, mégis lényeges a technológiai változások alkalmazása az egészségügyben - mutatott rá.

Nagyon sok innovatív megoldás van Európában, ezeket hozzáférhetővé kell tenni - emelte ki, példaként említve a dán egészségügyi adathálózatot, amellyel - mint mondta - jelentős megtakarításokat sikerült elérni. Az otthoni távmonitorozási rendszer pedig a kórházban töltött napok számát csökkenti - tette hozzá. (A távmonitorozás lényege, hogy a betegek testén viselt eszközökből nyert jeleket feldolgozzák, és az orvosok így nyomon követhetik a páciensek állapotát.)

Az uniós biztos közölte: munkacsoportot hoztak létre az elektronikus egészségügy témájában - melyben Magyarországot Szócska Miklós képviseli. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizottság terveit a tagállamoknak kell tartalommal megtölteniük.

Kitért arra is, hogy Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel látogatást tett a Semmelweis Egyetemen, és ezzel összefüggésben üdvözölte, hogy az üzleti szférát is aktívan bevonják a kutatásokba.

Réthelyi Miklós elmondta: az elektronikus egészségügyi megoldásokról szóló konferencia fontos fóruma a szakminisztereknek, arról oszthatják meg tapasztalataikat, hogy miként használhatják ki a technológiai újításokat az egészségügyben. A tavalyi hasonló tanácskozást Barcelonában rendezték meg. A nemzeti erőforrás miniszter úgy fogalmazott, ugyan "fantasztikus lehetőségek" kínálkoznak az elektronikus egészségügyben, ezek a megoldások nem helyettesíthetik a beteg-orvos és a beteg-nővér kapcsolatokat.

John Dalli: Az egészség nem ismer határokat

Az egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos szerint egész Európában meg kell teremteni az átjárhatóságot az elektronikus egészségügyben, hogy a határokon átnyúlva is biztonságos és jó legyen az ellátás. John Dalli hozzátette: az egészség nem ismer határokat, ezért az uniós tagállamoknak minél szorosabban együtt kell működniük egészségügyi rendszereik hatékonyabbá tételében, a tapasztalatcserében.

Az innováció kulcsfontosságú az egészségügyben, mivel erősítheti az ellátás fenntarthatóságát - mondta, és hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság ezért is támogatja az elektronikus egészségügyi megoldásokat. Több tagállamban eddig is sok befektetés történt az elektronikus egészségügy területén, az a cél, hogy ezek eredményeit mielőbb élvezhessék az emberek - mutatott rá.

John Dalli szerint sokat tettek már az elektronikus egészségügyben, de még mindig bőven van feladat. A célok eléréséhez pénzre van szükség, ezért a tagállamok pénzügyi tárcavezetőit is meg kell győzni arról, hogy az egészségügyi beruházások valójában a gazdaságba való befektetést jelentik - mutatott rá. Az innovatív megoldások közül kiemelte a távkonzultációt, amelynek segítségével az Európa másik felében tartózkodó szakorvoshoz is eljuthat a beteg.

A szakember kiemelte: az Európai Bizottság elkötelezett koordináló feladata iránt. A szakminiszterek szorosabb együttműködését szorgalmazta, hangsúlyozva, a jó megoldások átvételével a költségek is csökkenthetők. Ugyanakkor hangsúlyozta, az elektronikus egészségügy csak eszköz, a középpontban továbbra is a beteg áll. Úgy véli, hogy az elektronikus egészségügy elsősorban nem a költségek csökkentése miatt lényeges, hanem azért, hogy minél jobban megfelelhessenek a betegek igényeinek és magasabb színvonalú egészségügyi rendszert alakítsanak ki.

Az elektronikus egészségügy kihívást jelent a területen dolgozóknak, hiszen új eszközök használatát kell megtanulniuk és át kell alakítaniuk a munkamódszereiket - mondta Dalli, hangsúlyozva, hogy az új megoldásokkal nem akarják kiváltani az emberek munkáját, hanem éppen ellenkezőleg, be kell őket vonni a fejlesztésekbe.

A konferencia további részében egyebek mellett arról tanácskoznak, miként lehet kiváltani az egészségügyben a hiányzó emberi erőforrást modern technológiával. A magyarországi egészségügyi informatika helyzetéről rendez az eHealth Weekel párhuzamosan kétnapos konferenciát az IME, az Egészségügyi vezetők szaklapja is, melyről a MedicalOnline beszámolóját itt olvashatja.

(forrás: MedicalOnline, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés