hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jön az újabb egészségügyi salátatörvény

Még el sem fogadták az e hónapra esedékes egészségügyi salátatörvényt, máris készül az újabb, amelyben több rendelkezéssel könnyítenék a betegek adminisztrációs terheit, s némi többletpénzt juttatnának a szolgáltatók egy részének.

A korábbi számos, gyógyszertárakat érintő változás újabbakkal egészülne ki. Így például jövőben a gyógyszertárak hatósági ellenőrzését ismét az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főgyógyszerésze, illetve az általa kijelölt tisztigyógyszerész végezheti. Míg jelenleg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerződést bontani is köteles azzal a patikával, amelynek a hibás gyógyszerkiadása miatt az ártámogatásként kapott összegből legalább 400 ezret vissza kell utalnia, ez a limit most 1 millió forintra emelkedne.

Könnyebbé válik a Magyarországon forgalombahozatali engedéllyel nem rendelkező illetve egyes off label készítmények hosszabb ideig tartó felhasználása. Amennyiben az egyedi támogatást meg kell hosszabbítani, ehhez elegendő lesz egyszerűsített kérelmet benyújtani az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz, s ennek mellékleteként csak a megelőző és az aktuális kérelem közötti időszakban bekövetkezett állapotváltozásról szükséges orvosi dokumentumot beadni, s emellett elegendő egy nyilatkozat arról, hogy az elbíráláshoz szükséges egyéb adatokban nem történt változás. A rászorulóknak egyébként a gyógyszerhez jutás jelenleg komoly fizikai igénybevételt is jelent, hiszen a receptet hónapról hónapra felül kell bélyegeztetniük a Területi Ellátási Hivatalnál. Ehelyett a tárca arra tesz javaslatot, hogy ezeket a vényeket, illetve a hozzájuk kapcsolódó dokumentumokat a gyógyszertár vegye nyilvántartásba, ily módon lehetővé téve az OEP ellenőrzést.

Egyszerűsödne a kísérővel történő utazás költségtérítésének igénylése is. Jelenleg a kísérők adatait is pontosan fel kell tüntetni, erről azonban gyakran megfeledkeznek, így az ő költségeiket vagy nem tudják megtéríteni, vagy arra csak hosszadalmas utánjárás nyomán van lehetőség. A javaslat szerint a jövőben nem kellene feltüntetni a kísérők adatait, helyette, amennyiben tömegközlekedési eszközt vettek igénybe minimum két menetjegyet kell beadni, ha pedig személygépkocsival történt az utazás, úgy a beteg és kísérője együttesen kilométerenként 21 forintra lesz jogosult.

Megemelni tervezik 240 millió forinttal az otthoni szakápolás jelenleg valamivel több mint 4 milliárd forintos kasszáját is. Ebből egyrészt 180 forinttal növelnék az otthoni szakápolás vizitdíját (3200-ról 3380 forintra), másrészt 216 forinttal (3840-ről 4056-ra) az otthoni hospice ellátás napidíját. A továbbiakban mindkét szolgáltatást kizárólag háziorvos rendelhetné el.

Fix díjat kapnának a neurológiai, thrombolysis, kardiológiai és légzési őrzők, illetve az ébredő, megfigyelő egységek, akárcsak a hbcs-vel nem rendelkező arc-, állcsont-szájsebészet. 200 millióval tervezik növelni a - például tüdő- vagy szenvedélybetegeket ellátó - gondozók, valamint további 50 millió forinttal az egyházi fenntartású illetve tulajdonú járóbeteg-szakellátók támogatását.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink