hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Jön a rendelet a gyerekváráshoz

Megjelent a várandósok egészségügyi gondozását szabályozó miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján.

Az utóbbi években növekszik a fokozottabban veszélyeztetett, több szövődménnyel terhelt várandósok aránya – egyebek mellett ezzel indokolja a jogszabály előterjesztője, hogy tíz év uán miért nyúlnak hozzá e területhez.

A tervezet szerint a várandósság megállapítását követően szülész-nőgyógyász szakorvos eldönti, hogy a terhesség alacsony vagy magas rizikójú besorolást kap (ez a családi anamnézis, azaz az anyai megbetegedések és a magzatra vonatkozó veszélyek alapján történik). Amennyiben a várandósság alacsony rizikójú, úgy ebben az esetben a gondozást a várandós döntése alapján szülésznő is végezheti a szülész orvos helyett. Ez egy jelentős változás, ami a diplomák elfogadásával kapcsolatos EU-s kötelezettségünkből ered.

 Ahol az ellátandó lakosság szempontjából szükséges, ott a Mozgó Szakorvosi Szolgálat rendszerét felülvizsgálat után el kell indítani. Másik jelentős változás, hogy a mindenki számára kötelező alapvizsgálatok a Gondozási Könyvben szerepelnek, a háziorvos bélyegzőjével és aláírásával hitelesíti, így a várandósnak nem kell külön beutalókért orvosokhoz mennie. A szülési segélyhez szükséges igazolást – várandósgondozáson való részvételről – a védőnő adja ki.

A tervezet, mely alkotói szerint növeli a gyermeket várok esélyegyenlőségét a megfelelő gondozásra, e hónap végéig véleményezhető, s innen letölthető.

(forrás: kormany.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés