2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Jön a rendelet a gyerekváráshoz

Megjelent a várandósok egészségügyi gondozását szabályozó miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján.

Az utóbbi években növekszik a fokozottabban veszélyeztetett, több szövődménnyel terhelt várandósok aránya – egyebek mellett ezzel indokolja a jogszabály előterjesztője, hogy tíz év uán miért nyúlnak hozzá e területhez.

A tervezet szerint a várandósság megállapítását követően szülész-nőgyógyász szakorvos eldönti, hogy a terhesség alacsony vagy magas rizikójú besorolást kap (ez a családi anamnézis, azaz az anyai megbetegedések és a magzatra vonatkozó veszélyek alapján történik). Amennyiben a várandósság alacsony rizikójú, úgy ebben az esetben a gondozást a várandós döntése alapján szülésznő is végezheti a szülész orvos helyett. Ez egy jelentős változás, ami a diplomák elfogadásával kapcsolatos EU-s kötelezettségünkből ered.

 Ahol az ellátandó lakosság szempontjából szükséges, ott a Mozgó Szakorvosi Szolgálat rendszerét felülvizsgálat után el kell indítani. Másik jelentős változás, hogy a mindenki számára kötelező alapvizsgálatok a Gondozási Könyvben szerepelnek, a háziorvos bélyegzőjével és aláírásával hitelesíti, így a várandósnak nem kell külön beutalókért orvosokhoz mennie. A szülési segélyhez szükséges igazolást – várandósgondozáson való részvételről – a védőnő adja ki.

A tervezet, mely alkotói szerint növeli a gyermeket várok esélyegyenlőségét a megfelelő gondozásra, e hónap végéig véleményezhető, s innen letölthető.

(forrás: kormany.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.