hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Jól hasznosul Izraelben a magyar orvosi diploma

Megkönnyítik a külföldön végzettek diplomájának honosítását az egyre súlyosabb izraeli orvoshiány miatt, jelentette csütörtöki számában a Háárec című napilap.

Az MTI híradása szerint a honosítási vizsga alól csak azok mentesülnek, akik Amerikában, Nagy Britanniában, Kanadában, Franciaországban, Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Dél-Afrikában végeztek, és szakorvosi vizsgát is tettek. A külföldön végzettek a parlament egészségügyi bizottságának szerdai döntése alapján ezentúl választhatnak a különösen nehéznek tekintett izraeli honosítási vizsga és a könnyebbnek számító amerikai diplomahonosítás között.

Izraelben évente mintegy 750-en végeznek a helyi egyetemek orvosi karain, a szigorú felvételi követelmények miatt mintegy 500-an külföldön kényszerülnek diplomát szerezni. A külföldön végzett izraeliek és az új bevándorlók diplomájuk elismertetéséhez egy öt részből álló, nagyon nehéznek tartott vizsgát tesznek le.

Legutóbb összesen 30 százalék ment át a vizsgán, míg a kevésbé szigorú amerikai honosítási követelményeket átlagosan a jelentkezők csaknem 80 százaléka teljesíti. A magyar orvosképzés magas színvonalát jelzi, hogy a Magyarországon végzett 83 fizetős izraeli orvostanhallgató 73 százaléka tette le sikeresen a vizsgát, míg az Olaszországban végzetteknek a 30 százaléka, a Romániában végzetteknek pedig csupán 16 százaléka felelt meg a különösen magas izraeli elvárásoknak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink