hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Egészségpolitika

Négy ország orvostudományi egyetemei állapodtak meg együttműködésükről

A Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumának (DE OEC) kezdeményezésére több területet felölelő nemzetközi oktatási és kutatási együttműködésről állapodott meg két hazai és három külföldi orvostudományi központ szerdán Debrecenben.

Csiba László, a DE OEC Neurológiai Klinikájának igazgatója a megállapodás aláírását megelőző sajtótájékoztatón közölte: új, emberközelibb oktatási segédanyagokat kívánnak készíteni, és a betegségekről készült feljegyzéseiket vizuális formában is megosztják egymással, a különböző eseteket pedig együtt értékelik ki. Ezenkívül bővítik az oktatói és diák csereprogramokat, valamint a nemzetközi összefogást igénylő pályázatokra együtt jelentkeznek a partnereikkel.

A résztvevő orvosi egyetemek és központok közt van a DE OEC mellett a Semmelweis Egyetem Orvostudományi Kara, a szerb Belgrádi Egyetem Orvostudományi Kara, a román Iuliu Hatieganu Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem Kolozsvárról, valamint az izraeli Sourasky Orvostudományi Centrum Tel-Avivból.

Csiba László kiemelte az izraeli kapcsolatot, hiszen Debrecenbe mintegy 400 izraeli orvostanhallgató jár, de a többi környező országból is szép számmal érkeznek.

„Újítás lesz, hogy bizonyos orvosi eseteket a páciens tüneteinek felismerésétől a kezelés végéig filmezünk, és DVD formájában összeállítjuk a különböző egyetemeken előforduló különböző betegségek gyógyításakor készített vizuális anyagokat. Ezt először egymás közt fogjuk használni, de ha igény lesz rá, akkor kiadjuk őket különböző nyelveken is” – ismertette a részleteket.

Szerinte nem elég csak a tankönyvekből tanulni bizonyos eseteket, nagy segítséget nyújt, ha látják is a kezelés folyamatát vagy a tüneteket. Az új módszerrel reményei szerint magasabban képzett orvosokat fognak a pályájukra irányítani.

Az öt egyetem szakemberei minden évben, várhatóan februárban, találkoznak és kiértékelik a különböző eseteket, hiszen „vannak olyan népbetegségek, amelyek Izraeltől Romániáig és Magyarországig azonosak” – fogalmazott Csiba László.

Kérdésre válaszolva elmondta: az együttműködő egyetemek létszámát bővíteni kívánják egy varsói és egy zágrábi intézettel, de ennek részleteiről csak a jövőben fog tudni tájékoztatást adni.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink