hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Növelnék külföldi diákjaik számát az orvosegyetemek

Magyarország négy orvosegyeteme azt kéri az államtól, hogy az Új Széchenyi Terv keretében biztosítson lehetőséget számukra többek közt az oktatói létszám növelésére, ezzel elősegítve, hogy a jelenleginél több külföldi hallgató vehessen részt a képzésben.

Az egyetemek számításai szerint ugyanis a külföldi diákok oktatásával bevételt termelnek. A hazai képzésbe évente 6200 hallgató érkezik más országból, és ezzel Magyarország a világ élmezőnyébe tartozik az egészségügyi felsőoktatásban részt vevő külföldi hallgatók száma tekintetében. A legtöbben (19 százalék) Németországból jönnek, 15 százalék Izraelből, míg Irán, Norvégia, Svédország pedig külön-külön 10 százalék alatti diákot küld Magyarországra.

A külföldi hallgatók - 24 milliárdos GDP többlet

Képzésük 12 milliárd forint tandíjat jelent az intézményeknek, és további 12 milliárd Ft bevételt a kampuszok városainak, vagyis a Magyar Államnak. Kimutatható, hogy minden 5 külföldi hallgató fenntart 1 magyarországi munkahelyet. Azaz jelenleg több mint 1200 munkahely fenntartását biztosítja az egészségügyi oktatás exportja. Az egészségügyi felsőoktatás exportjából tehát 24 milliárd forint GDP többlet képződik évente, melynek jelentős része az államháztartás bevételeit növeli.

Az orvosegyetemek álláspontja szerint mindez kiemelt és összetett hatást gyakorol a képzést nyújtó intézményekre is, mivel

  • többletforrást biztosít az államilag finanszírozott képzés és a betegellátás színvonalának fenntartásához és javításához,
  • hozzájárul a humán erőforrás megtartásához,
  • pótlólagos fejlesztéseket, beruházásokat kényszerít ki.

Új Széchenyi Terv a külföldi diákokért

A külföldi hallgatók létszámának emelését jelenleg az oktatási és klinikai infrastruktúra állapota és szűkössége, valamint a korlátozott oktatói kapacitás gátolja.

A 4 hazai orvosegyetem ezért azt kéri az államtól, hogy az Új Széchenyi Terv keretében biztosítsanak lehetőséget az infrastruktúra javítására (pl. a kutatólaborok vagy oktatótermek bővítésére, technikai felszerelésére), és az oktatói létszám bővítésére, továbbképzésére.

A felsőoktatási intézmények úgy vélik, a támogatási program elősegítheti Magyarország verseny- és exportképességének növelését a külföldi hallgatók képzésében, mivel hozzájárulna a humán erőforrás és a tárgyi infrastruktúra fejlesztéséhez, valamint a nemzetközi marketingtevékenység fokozásához.

Számításaik szerint 10 milliárd forint állami hozzájárulás esetén 800 fővel lenne növelhető a külföldi hallgatók létszáma, és ez az állami bevételek jelentős emelkedését vonná maga után - az állami támogatás GDP növekedésből 2 év alatt, államháztartási bevétel növekedésből 4 év alatt térülne meg és 800 fővel javítaná a foglalkoztatást a teljes képzési ciklus alatt.

Az egyetemek közös, az egészségügyi felsőoktatás exportjának növelésére tett javaslatának kivonatát itt olvashatja.

(forrás: MedicalOnline)

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink