hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Jók-e a magyar orvosok?

Mennyire vagyunk elégedettek az egészségügyi ellátással, milyen gyakran szorulunk kórházi kezelésre, illetve mennyire vagyunk elégedettek a szakorvosokkal? Fogorvoshoz általában kétévente megyünk, míg leggyakrabban a háziorvosunkat keressük fel. Az Állami Számvevőszék pedig azt vizsgálja, jók-e a magyar háziorvosok és elég pénzt kapnak-e az ellátáshoz. A HVG összeállítása.

Leggyakrabban a háziorvosunkkal találkozunk, a lakosság 76 százaléka rendszeresen, évente legalább egyszer felkeresi a rendelőt, míg 39 százalék csak egyszer-kétszer, a többiek valamivel gyakrabban. A betegek évente átlagosan nyolc alkalommal jelennek meg orvosuknál, ez gyakoribb az előző években tapasztaltaknál – legalábbis ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal 2009-es adataiból.

A betegek elégedettek a háziorvosokkal

Ha a páciensek elégedettségét vesszük gorcső alá, a betegek legnagyobb mértékben háziorvosuk munkáját értékelik – 83 százalék elégedett vagy nagyon elégedett, és csak 5 százaléka elégedetlen –, egy ötfokozatú skálát alapul véve 4,5-re értékelték a szolgáltatás minőségét.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egyébként a napokban jelentette be, hogy átvizsgálja a teljes háziorvosi rendszert. Az ÁSZ nemcsak a praxisokat, hanem az önkormányzatokat is vizsgálja, a kérdés ugyanis az, maradjon-e az önkormányzatoknál a háziorvosi rendszer vagy sem. Nyárra ígérik a vizsgálat lezárását, addig azonban a szakmai szervezetek véleményét is várják.

Kétévente megyünk fogorvoshoz

Fogorvosát a többség legalább kétévente felkeresi. Egy éven belül fordult fogorvoshoz a lakosság 38 százaléka, de több mint 20 százalék azoknak az aránya, akik öt évnél is régebben nyitották rá az ajtót fogorvosukra, de 1,3 százalék soha nem találkozott vele. A férfiak 65, a nők 60 százaléka nem járt egy éven belül fogászaton. Fogorvosával a lakosság nagyrészt elégedett, bár a felmérésben nem vizsgálták külön a magánpraxisban és az állami egészségügyben résztvevőket, bizonyára vannak eltérések az ellátás elégedettségét illetően.

A lakosság 8,6 százaléka halasztotta el a fogorvos felkeresését, holott szüksége lett volna a kezelésre. Leggyakrabban anyagi okok miatt, illetve félelemből maradtak távol, de sokan reménykedtek abban is, hogy a probléma magától megoldódik, elmúlik a fájdalom.

Jó, ha tudjuk, hogy támogatott kezeléseket is igénybe vehetünk a fogászatokon. A sürgősségi ellátás, a szűrővizsgálat – meghatározott gyakorisággal, például 18 éves kor felett évente egyszer –, a szakorvosi beutaló alapján történő góckutatás és a más alapbetegségekhez kapcsolódó fog és szájbetegségek kezelése a támogatott ellátások közé tartozik, életkortól függetlenül. De ide tartozik még a fogmegtartó kezelés, a fogsebészeti ellátás, a fogkőeltávolítás és az ínyváltozások kezelése is. Ám a beteg életkora, illetve állapota alapján is meghatároznak támogatott fogászati ellátásokat. A beteg 18 éves koráig, illetve a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, továbbá a terhesség megállapításától a szülést követő 90 napig, valamint 60 éves kor felett a teljes körű alap- és szakellátás térítésmentes, egészen pontosan orvosi díj mentes. Azt ugyanis tudni kell, hogy a fogtechnikai költségekért mindenképpen fizetni kell, vagyis ha bármiféle fogtechnikai munkát igényel a kezelés, az pénzbe kerül a páciensnek.

A teljes cikk a HVG oldalán olvasható.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés