2021. május. 10., hétfő - Ármin, Pálma.
hirdetés

 

Jöhet még az "X-betegség"...

A szakemberek úgy vélik, hogy az „X-betegség” is egy állatról emberre terjedő fertőzés, úgynevezett zoonózis lesz, írja a Tudás.hu.

hirdetés

A zoonózisok száma az elmúlt ötven évben megduplázódott, és a globális éghajlati és egyéb kedvezőtlen változások miatt, amelyeket döntően az emberiség saját maga idéz elő, továbbiak felbukkanásával is számolni kell a Tudás.hu szerint.

Azt továbbra sem tudni, hogy a jelen pillanatban is emberéletek ezreinek kioltásáért felelős új típusú kínai koronavírus eredetileg milyen állatban fejlődött ki (eleinte denevérre, majd kígyóra, aztán a tobzoskára gyanakodtak), és az igazság talán sosem fog kiderülni, hiszen Kínában gyakorlatilag mindenféle vadállatot meg lehet venni a piacokon.

A 2003-as SARS-járvány terjesztéséért felelőssé tett cibetmacskát éppúgy, mint denevért, kígyókat, rovarokat, vagy a legkülönbözőbb nagyvadakat. Az is felvetődött, hogy laboratóriumban hozták létre a vírust, ezt azonban a kutatók döntő hányada elvetette. Egy biztos: az elmúlt hónapokban a kórokozó képessé vált terjedni emberről emberre is. Ugyanez igaz az ebolára, amelynek természetes gazdaállata szintén nem ismert, de jelen ismereteink szerint vérrel és testnedvekkel terjed az emberek között.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint az összes emberi betegség mintegy 60 százaléka állati eredetű, vagyis zoonózis, de az elmúlt évtizedben azonosított új betegségeknek már a 75 százalékára igaz ez. Jelenleg több mint 200 állatról emberre terjedő betegség ismert, a veszettségtől a pestisen, a rühességen és a Lyme kóron át a tuberkolózisig vagy éppen az AIDS-t okozó HIV-ig.  Az elmúlt ötven évben megnégyszereződött az állatról emberre terjedő betegségek száma, nagyrészt a trópusi országokban. Nem minden zoonózis válhat világjárvánnyá, de a legtöbb pandémiát zoonózisok okozzák.

Az átvitt kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok, paraziták és gombák, a vírusok 80, a baktériumok 50, a gombák 40 százaléka képes állatról emberre is terjedni. Ezek az enyhe lefolyású vagy akár tünetmentes betegségtől a súlyos állapotokig, vagy akár a halálig sokféle kockázatot hordozhatnak. A zoonóznisok terjedhetnek egy fertőzött állat húsával, tejével, amit az ember elfogyaszt, az állat harapásával, továbbá a fertőzött állat végtermékével, ami bekerül a vízbe, a talajba.

(forrás: Tudás.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink