hirdetés
2021. május. 17., hétfő - Paszkál.
hirdetés

Itt a zoonózis rendelet

Megjelent a földművelésügyi miniszter rendelete az egyes zoonózisok felszámolására, az ellenük való védekezésre és figyelemmel kísérésükre irányuló nemzeti programok 2017. évi finanszírozásának szabályairól.

hirdetés

A hétfői Magyar Közlönyben közzétett rendelet szerint  pénzügyi hozzájárulás vehető igénybe a tenyész-, tojó- és brojlercsirke, valamint pulykaállományokban előforduló szalmonellózis (zoonózist okozó szalmonella), a klasszikus és az afrikai sertéspestis, a baromfiban és a vadon élő madarakban előforduló madárinfluenza, a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak (TSE), a szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalma (BSE) és a súrlókór, a veszettség, valamint a kéknyelv betegség felszámolására, az ellenük való védekezésre és figyelemmel kísérésükre irányuló éves és többéves nemzeti programokra.

A szalmonellózis esetében egyebek mellett a bakteriológiai vizsgálatok, és a szerotipizálás költségeire, a felszámolt állatállomány és tojások értékéért az állattartó részére fizetendő kárenyhítésre, az oltóanyagok beszerzésére, valamint hatósági laboratóriumi vizsgálatok költségeire vehető igénybe 4,028 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

A klasszikus sertéspestis tekintetében a pénzügyi hozzájárulás a vaddisznók virológiai és szerológiai vizsgálatainak költségeire, valamint a vaddisznókból történő mintavétel költségeire vehető igénybe. A keretösszeg a végrehajtási időszakra 72 900 eurónak megfelelő forintösszeg. Az afrikai sertéspestis esetében az elhullott vaddisznók bejelentésének ösztönzésére, a vaddisznók és a házi sertések virológiai vizsgálatainak, a belőlük vett mintavételnek a költségeire, az országhatáron történő fertőtlenítés, továbbá a betegségről szóló tájékoztató anyagok elkészítésének költségeire kapható hozzájárulás, a keret 393 061 eurónak megfelelő forintösszeg.

A madárinfluenzánál laboratóriumi vizsgálatok költségeire, valamint a tenyésztett baromfiból és vadon élő madarakból történő mintavétel költségeire biztosítanak 328 000 eurós keretet. A TSE (BSE és súrlókór) tekintetében a pénzügyi hozzájárulás gyorstesztek, megerősítő és diszkriminatív elsődleges molekuláris vizsgálatok költségeire, valamint a genotípus vizsgálatok költségeire vehető igénybe, a keret 451 234 eurónak megfelelő forintösszeg.

A veszettség esetében a veszettség antigénjének vagy antitestjeinek kimutatására végzett, illetve biomarker kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálatok költségeire, a vakcinát tartalmazó csalétkek titrálásának költségeire, az oltóanyag beszerzési és kihelyezési költségeire, valamint figyelemfelhívó kampány költségeire vehető igénybe a pénzügyi hozzájárulás, amelynek kerete 2 824 451 eurónak megfelelő forintösszeg. A kéknyelv betegségnél virológiai és szerológiai vizsgálatok költségeire, valamint a mintavétel költségeire 59 453 eurónak megfelelő forintösszeg vehető igénybe.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink