hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Jelenteni kell, bár aggályos

Mindenképpen törvényt sértenek a háziorvosok?
Jogellenes a háziorvosoktól várt tételes betegforgalmi jelentés, mert azt nem törvény, hanem kormányrendelet szabályozza – jelentette be Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Az ombudsman azt követően nyilatkozott így, hogy több háziorvos országos engedetlenségi mozgalmat indított az új jelentési rend bevezetése ellen, s megtagadta az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) az adatszolgáltatást.

Péterfalvi Attila szerint további problémát jelent, hogy az orvosok által szolgáltatott információk adatkezelési szempontból „törékenyek”; az út ugyanis, amelyen – postán, flopin – az orvostól az egészségbiztosítóig eljut az adat, nem részesül külön védelemben. Márpedig a jelentési kötelezettségben olyan információk vannak, amelyek a valláshoz vagy a szexuális irányultsághoz hasonlatosan sérülékenyek.
Az Egészségügyi Minisztérium válaszában leszögezte: az adatvédelmi biztos nem vitatta, hogy az adófizetők pénzével gazdálkodó biztosítónak tudnia kell, mire költi a járulékokból beszedett pénzt. Ám ez adatszolgáltatás nélkül nem lehetséges.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Köbli Anikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés