hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Járványos gyermekbénulás: újra riadót kell fújni?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közegészségügyi sürgősségi helyzetet hirdetett ki amiatt, hogy a járványos gyermekbénulás, a poliomielitisz ismét felütötte a fejét olyan országokban, melyeket korábban már betegségmentesnek nyilvánítottak. A WHO arra szólította fel három állam kormányát, hogy oltsák be azokat, akik átlépik a határt.

Nagy visszalépést szenvedett el az a heroikus küzdelem, melynek célja az volt, hogy megtisztítsa a Földet a járványos gyermekbénulástól, és mely még egy évvel ezelőtt is igen biztatónak látszott.

Korábban több tragédia is történt, közülük a legjelentősebb a 2012 decemberi pakisztáni eset után néhány hónappal Nigériában, ahol egészségügyi dolgozók estek fegyveres támadás áldozatául. Éppen egy négynapos vidéki vakcinációs kampány befejezéséhez készülődtek Kano tartományban, amikor fegyveresek tüzet nyitottak rájuk és kilenc embert megöltek. Az ország közegészségügyi minisztere akkor azt nyilatkozta, hogy nem világos, hogy a támadók célpontjai kifejezetten a polio ellen küzdő dolgozók voltak vagy egyszerűen azt az egészségügyi intézményt szemelték ki maguknak, mely előtt az egészségügyiek gyülekeztek a kora reggeli órákban. Az utóbbi feltételezést valószínűsíti, hogy a gyilkosságokkal azt a Boko Haram radikális iszlamista csoportot vádolták, mely a napokban azzal került be a hírekbe ismét, hogy több száz iskolás lányt elrabolt egy kollégiumból – a lányoknak a nemzetközi összefogás ellenére azóta sem akadtak a nyomára. De múlt hónapban ismét vakcinációs csoport vált fegyveres támadás áldozatává, az utóbbi két évben pedig legalább 30 ilyen eset történt.

A járványos gyermekbénulás ismételt terjedése részben ennek következménye is lehet, ami komolyan fenyegeti a poliomielitisz végleges eradikálásának végső célját, hiszen a betegség visszatért azokba az országokba, melyekről már mindenki azt gondolta, hogy mentesek attól. Ez az oka annak, hogy a WHO oly keményen és riasztóan fogalmaz. A Margaret Chan által vezetett sürgősségi bizottság megfogalmazása szerint a járványos gyermekbénulás ilyen mértékű terjedése „rendkívüli esemény”, ami közegészségügyi kockázatot hordoz a többi ország számára is. Ha nem teszünk semmit, akkor a helyzet odáig fajulhat, hogy nem sikerül a Földet megtisztítani ettől a súlyos, ámde védőoltással megelőzhető betegségtől.

A WHO arra figyelmezteti az érintett országok kormányát, hogy járványos gyermekbénulás vírusát a felnőttek hurcolják át egyik országból a másikba, ezért részesítsék védőoltásban azokat, akik átlépik a határt. A legvalószínűbb „exportőr” Pakisztán, Kamerun és Szíria. A pakisztáni kormány máris bejelentette, hogy megtették az előkészületeket arra, hogy kötelező védőoltásokat biztosítson a repülőtereken felállított oltópontokon. Bár ez nem felel meg az ajánlásnak, mely szerint a védőoltásnak legalább négy héttel meg kell előznie az indulás időpontját, de a WHO úgy látja, hogy a „last minute” vakcinációnak is van némi hatása.

Már csak három ország van a Földön, ahol a betegség járványokat okoz: Pakisztán, Nigéria és Afganisztán. Ezekben az országokban tavaly 417 esetet regisztráltak, ezek több mint egyötödét Pakisztánban. Az újrafertőződött területek többségén a vírus ismételt felbukkanása az utóbbi 12−18 hónapban Pakisztánig követhető vissza. De Kamerunban is ismét feltűnt a vírus − amire az utóbbi két évben már nem volt példa −, ahová Csádból és talán Nigériából került és ahonnan Egyenlítői Guineába terjedt át. Ez azt is jelzi egyben, mennyire nehéz nyomon követni a vírus útját, ezért az egyetlen lehetőség a teljes eradikálás. Most tíz olyan ország van, ahol nemrégiben előfordult polio-esetek borzolják a kedélyeket, és az aggodalmak valóra is válnak, ha újabb kórokozókat importálnak a problémás országokból, köztük Szíriából, ahol nem könnyű végigvinni az immunizációs programokat. A repülőterekre telepített oltópontok javíthatnak a helyzeten, de sok országban a határok szabadon átjárhatóak, nincsenek határátkelő állomások, ahol a védőoltást biztosítani lehetne. Az egyetlen reális lehetőség a vírus teljes kiirtása a járványok színhelyéül szolgáló országokból, ami nem lehetetlen küldetés. Csak minden országnak hozzá kell tennie a magáét.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: The Guardian)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés