hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Járványkezelés: nagyobb volt a gazdasági kár, mint az egészségügyi haszon?

A magyarok úgy érzik, a dolgok inkább rossz irányba haladnak a hazájukban – de nincsenek ezzel egyedül az Európai Unióban, derül ki az Eurobarometer legfrissebb kutatásából, amit a Telex idéz.

Az EU 27 tagállamában elvégzett felmérés szerint az uniós polgárok többsége fontosabbnak tartotta a járványügyi korlátozások egészségügyi hasznát a gazdasági károknál, a magyarok azonban ennek az ellenkezőjét érezték.

A felméréseket itthon március 17. és április 1. között végezték el 1046 személyes interjú keretében – míg uniós szinten több mint 26 ezer embert kérdeztek meg személyes vagy online módon március 16. és április 12. között.

A csütörtökön közzétett adatok szerint az uniós polgárok 50 százaléka elégedetlen volt a pandémia uniós kezelésével. Ehhez képest a magyarok jóval pozitívabban nyilatkoztak az uniós intézmények szerepéről, sőt: az itthon megkérdezettek voltak a legelégedettebbek a tagállamok közti szolidaritással (67 százalék).

Az idei első negyedévben a megkérdezettek 31 százaléka tapasztalta azt, hogy romlott az anyagi helyzete a járvány miatt, további 26 százalékuk pedig erre számít a jövőben. Az egyes tagállamok között viszont jelentősek a különbségek: míg Dániában a válaszadók 78 százalékát nem érintette hátrányosan a járványhelyzet, addig Görögországban a lakosság fele már most rosszabbul él, mint a koronavírus előtt. Magyarországon a legtöbb válaszadó (38 százalék) szintén azt jelölte, hogy már érzi a járvány következményeit anyagi helyzetén. Az uniós közvélemény szerint az érzékelt anyagi hátrányok ellenére megérte meghozni a járványügyi korlátozásokat: átlagban a válaszadók többsége (58 százalék) szerint a lezárások egészségügyi haszna összességében nagyobb, mint az általuk okozott gazdasági kár. Ezzel szemben Magyarországon a legmagasabb mértékben fordított ez az arány az uniós átlaghoz képest: 60 százalékban mondták azt itthon, hogy a gazdasági károk súlyosabbak az egészségügyi előnyöknél.

Az uniós polgárok nagy többsége egyébként elégedett az életével, és a válaszadók kétharmada derűlátó az EU jövőjével kapcsolatban. A megkérdezettek háromnegyede egyetért azzal, hogy az EU-nak a koronavírushoz hasonló járványokra fel kell készülnie, a koronavírus-járvány kezelésében pedig a biztonságos és hatékony oltóanyagokhoz való gyors hozzáférést tartják a legfontosabbnak (39 százalék). Magyarországon is még több válságkezelő és egészségügyi jogosítványt adnának az Unió kezébe, és az átlaghoz képest igen magas azok aránya, akik közös európai egészségügyi politikát szeretnének (32 százalék). Emellett a válságkezelő intézkedések között is prioritást kéne élveznie a vállalkozások és a munkavállalók támogatásának, valamint az Európai Parlament egyik fő feladata kellene legyen a gazdaság támogatása is a magyar válaszadók szerint.

A felmérésben arra is rákérdeztek, mit gondolnak az európaiak nemcsak az Unió, de a saját országuk helyzetéről is. Magyarországon a válaszadók többsége szerint a dolgok rossz irányba haladnak az országban – ezt 51 százalékban jelölték, szemben a 39 százalékos elégedett táborral.

A teljes cikket ITT olvashatja

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink