hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Járvány közben struktúraátalakítás?

Az ágyak kiürítésével és a járvány miatt hozott más intézkedéssel a kormány lényegében lebontotta az ellátórendszer struktúráját, írja a Népszava.

A Népszava kérdést küldött Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek: mindez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzetben megtörténhetnek azok az átalakítások, reformok, amelyeket eddig nem mert meglépni a kormány?

– Ilyen szándéka nem volt a kormánynak. De abban egyetértek a Népszavával: minden olyan válság, ami egy rendszer próbáját jelenti, és egy járványügyi helyzet egy ilyen próbát jelent, indokolttá teszi, hogy vonjuk le a működésből adódó tanulságokat, és ha ezeket a jövőre vonatkozóan lehet hasznosítani, akkor azt hasznosítsuk. Ezt a kormány meg fogja tenni.

Így zajlik az az egészségügyi szakdolgozók vezénylése

Élesítették az egészségügyi dolgozók átcsoportosításáról szóló katonai vezénylési akciótervet, amelyet Orbán Viktor kormányfő jelentett be még április elején. Az akcióterv indítása a Népszava információi szerint nem volt hibátlan. Az egyik fővárosi kórház menedzsmentje például a múlt hétvégén az egyik este, negyed hétkor kapott jelzést arról, hogy négy szakorvosnak, hat ápolónak és négy segédnővérnek este nyolckor – azaz nem egészen két órán belül – kell jelentkeznie a Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben szolgálatra. Másokat szakrendelőből vezényeltek ide.

Olyanok is kaptak erre utasítást, akik már évtizedek óta nem álltak betegágy mellett, asszisztensként dolgoznak szakorvosok mellett. Az érintettek a munkahelyi vezetőjüktől kaptak sms-t: indulniuk kell, és erről hamarosan papírt is kapnak a kormányhivataltól. Az egyik érintett már éppen indult volna, amikor újabb sms-t kapott: ebben azt írták, hogy mégse menjen, mert aznapra már betelt a létszám.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink