hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Elfekvőben a magyar egészségügy

Ha nem történik meg az egészségügy igazi reformja, akkor továbbra is marad az elfekvőben – mondta Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász az Mfornak.

A szakértő új könyvében a magyar egészségügy különböző strukturális és finanszírozási problémáit veszi górcső alá egészen a tavaly decemberi reformcsomagig bezárólag, ezért felmerül a kérdés, hogyan értékeli a napvilágot látott reformtervezetet.  Mint az Mfornak kifejtette, vannak benne valódi, előremutató reformelképzelések, mint például a kapacitásmódosítások megalapozottabb előkészítése, vagy a szükségletekhez való igazításuk. Azt már kevésbé tartja célszerűnek, hogy a kifacsart kórházi költségvetési helyzet közepette a jellemzően a jelenlegi kormányzat által kinevezett kórházvezetőket további ellenőrzési folyamatokkal vegzálják. Szerinte a probléma még mindig sokkal inkább a rossz struktúrában, mint a kórházak pazarlásában rejlik.

A kórházi beszállítókkal való tárgyalásokkal kapcsolatban, melyek február 29-én értek véget, s a pénzükre váró érintettek épp arra várnak, hogy mit kommunikál ezek eredményéről a kormány, a polgári értékrendet tartja követendőnek: „Amit megvettünk, azt illik kifizetni. Az állami intézményrendszernek szinte egyeduralkodó helyzetét korábbi fázisban, a beszerzések, az ártárgyalások idején kellene érvényesítenie.”

Ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a kórházi beszállítókkal folytatott tárgyalások csak utólagos kármentésre irányulnak, a reformlépések, amelyek talán elejét vennék a kórházi adósságok folyamatos újratermelődésének, egyelőre csak tervezetek, s csak tényleges életbe léptetésük után lehet majd látni, hogy fenntarthatóan stabilizálják-e a kórházak helyzetét.

Arra kérdésre, hogy Elfekvő című új könyvében mire fókuszál, azt mondja, a magyar egészségügy alapvonásai után érinti a főbb problématerületeket, például azt, hogy a beteg nem igazán érezheti magát az ellátás középpontjában, de kitér a hálapénzre, vagy a köz- és magánellátás viszonyára is.

(forrás: Mfor)
hirdetés

Könyveink