hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Itt az új tb-törvény tervezete

Jövő év július 1-jétől egységes, 18,5 százalékos kulcs alá vonja a kormány a társadalombiztosítási járulékokat, írja az Adózóna.

Jövő év július 1-jétől egységes, 18,5 százalékos járulékkulcs lesz a mostani 10 százalékos egyéni nyugdíjjárulék, valamint a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék helyett, amelyet a biztosított személy fizet valamennyi, biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban keletkező, járulékalapot képező jövedelme után. Kizárólag a nyugdíjjárulékot nevesíti az új törvény, amelyet egyes ellátások után kell megfizetni, a korábbi szabályokkal összhangban.

Az egykulcsos társadalombiztosítási járulék bevezetésével – a kormány szerint – csökkennek a foglalkoztatók adminisztrációs terhei. Ezzel egyidejűleg egyes biztosítotti kategóriák esetében új kötelezettségként jelenik meg a  társadalombiztosítási járulék megfizetése, így például a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony esetében, amely ellátási jogosultságot is eredményez.

A vállalkozók évi 7,5 milliárd forintot spórolnak azzal, hogy enyhülnek a minimum-járulékalap szabályok. Míg jelenleg az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik meg, addig 2020. július 1-jétől a minimálbér után. 

Az új szabályozás immáron teljes mértékben mentesíti a saját jogú nyugellátásban részesülő személyek kereső tevékenységét a biztosítás és a járulékfizetés alól. Július 1. után már minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség. Jelenleg csak a munkajogviszonyban állókra érvényes az kedvező a szabály, hogy bérüket mindössze a 15 százalékos mértékű szja terheli. A kormány számításai szerint a szabály kiterjesztése évente összességében mintegy 20 milliárd forintot hagy az érintetteknél.

Kedvező változás, hogy 2020. július 1-jétől a teljes, 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető a családi kedvezmény, vagyis azt a 1,5 százalékos mértékű munkaerőpiaci járulékból is lehet majd vonni – írja az Adózóna.

(forrás: adózóna.hu)
hirdetés

Könyveink