hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Itt a centrumkórházak tervpályázatának eredménye

A kormány a magyar nemzet jövőjében gondolkodik, ezért áll politikája középpontjában a család és a gyermek, mondta Kásler Miklós.

Az emberi erőforrások minisztere a centrumkórházak tervpályázatának eredményhirdetésén szólalt fel pénteken Budapesten. (A MedicalOnline, mint egészségügyi szakportál az eseményre ismét nem kapott meghívást, ahogyan az elmúlt egy évben az Emmi és az egészségügyért felelős államtitkárság egyetlen sajtótájékoztatójára sem.)

Kásler Miklós az MTI tudósítása szerint azt mondta, az egészségügyi rendszert a kormány úgy alakítja át, hogy a betegségek megelőzésén legyen a hangsúly, a cél az, hogy a betegségeket okozó tényezőket kiiktassuk az életünkből. Ennek megfelelően elkészült az öt nemzeti egészségügyi program, az oktatás átalakításának programja, elkészült az alapellátás és a sürgősségi ellátás megreformálásának koncepciója, és elkészült az a terv, amelynek eredményeképpen két éven belül átalakul, európai színvonalon fog működni a hazai gyermek- és gyermeksürgősségi ellátás.

Az egészségügyi fejlesztések újabb állomásai, a budapesti és a központi régiós fejlesztések ezen célok elérését szolgálják, így az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében a következő években 700 milliárd forint jut az ellátás színvonalának javítására. Ennek keretében három centrumkórház jön létre, de a beruházások között kiemelkedő lesz az újonnan épülő dél-budai intézmény, amely Európában is egyedülálló lesz. A miniszter hozzátette: az EBP keretében napirenden van az országos intézetek fejlesztése, és nincs olyan kórház vagy rendelőintézet, amely kimaradna a programból. Kásler Miklós szerint azzal, hogy a tervpályázatok eredményhirdetése megtörtént, "kézzel fogható közelségbe kerültek az épületek", azonban a gyógyítás minőségét nem csak ezek a körülmények határozzák meg, hanem az is, hogy kik dolgoznak ott és hogyan.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében azt mondta, megalapozott szakmai döntések születtek és a költségvetési keretek is biztosítottak ahhoz, hogy a közép-magyarországi régió, azon belül is a főváros egészségügyi ellátása felzárkózzon a vidéki kórházakéhoz. Kitért arra, hogy a jövőben felépülő dél-budai centrumkórház zöldmezős beruházásként valósul meg, és egy olyan modern intézményt szeretnének, amely kiváló minőségben nyújtja az ellátást. Hozzátette, a nyertes pályamű orvosszakmai szempontból minden igénynek megfelel, az épület megjelenése pedig látványos és formabontó. Szerinte továbbra is az a cél, hogy az új kórházban egyágyas szobák legyenek, és a nyertes pályázó úgy tervezte meg az épületet, hogy a legtöbb természetes fény jusson a belső tereibe. Ezen kívül egy háromszáz ágyas gyermekellátó részlege is lesz a kórháznak, ahol a kórtermeket úgy alakítják ki, hogy a szülők éjszakára is bent maradhassanak gyerekük mellett – ismertette.

A dél-budai centrumkórház beruházója a legmodernebb megoldásokra törekszik, a kórház papírmentes adminisztrációval működhet majd, és egyéb intelligens megoldások segítik a betegellátást – emelte ki a miniszter, megjegyezve, hogy az egészségügyi ellátás színvonalában Budapest lemaradt a vidékhez képest, hiszen az előző uniós ciklusban 500 milliárd forintot költhettek a közép-magyarországi régión kívüli egészségügyi fejlesztésekre. Ezért a következő 4-5 évben Budapest és az agglomeráció felzárkóztatása a cél.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a magyar honvédség megújulási folyamaton megy keresztül, aminek szerves részét képezi az egészségügyi ellátás is. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központja (Honvédkórház), az észak-pesti centrumkórház projektjében megújul, új épületekkel bővül az intézmény, és a most még széttagoltan működő kórház működése hatékonyabb lesz. A régi épületeket felújítják és három újat is építenek, ennek révén pedig a volt MÁV-kórház Podmaniczky úti épületéből elkerül az aktív ellátás. A Honvédkórház a telephelyek integrálásával 1500 ágyas lesz, és a teljes körű betegellátáson kívül meg fog felelni speciális feladatoknak is. Mint például annak, hogy Magyarország a NATO egészségügyi kiválósági központja és ennek bázisát a kórház adja.

Benkő Tibor kiemelte, hogy a Honvédkórház fejlesztése nem csak a budapestieknek lesz előrelépés, hanem bizonyos ellátási területeken az ide tartozó 1,5 millió Közép-Magyarországon élő embernek is. Elmondta azt is, hogy az EBP-n belül az infrastrukturális fejlesztéseken túl több mint 3,7 milliárd forint értékben szereznek be orvostechnikai eszközöket.

Az Egészséges Budapest Program centrumkórházakra kiírt tervpályázatának nyertesei: a ZDA-Zobok Építésziroda Kft. (dél-pesti), az M-Teampannon Építészmérnöki Kft. (dél-budai) és a Paulinyi-Reith and Partners Zrt. (észak-pesti), második díjban Rutkai Pál András egyéni vállalkozó részesült (dél-budai centrumkórház).

Az eredményhirdetésén mások mellett jelen volt Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, Tarlós István főpolgármester, Cserháti Péter, az EBP-ért felelős miniszteri biztos és Bedros J. Róbert, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, miniszterelnöki megbízott is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink