hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Horváth Ildikó új béremelésről, finanszírozásról

Bérfejlesztés nemcsak az orvosoknál valósul majd meg, hanem a szakdolgozóknál is – mondta Horváth Ildikó a Karc FM rádiónak.

Folyik a párbeszéd egy új bérfejlesztésről az egészségügyben, de ez a fizetések emelése mellett a béren kívüli juttatásokat is érinti majd – jelentette be a Magyar Idők szerint Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a Karc FM-ben.

A rádió Álláspont című műsorában az államtitkár kifejtette: a bérfejlesztés nemcsak az orvosoknál valósul majd meg, hanem a szakdolgozóknál is. ­Utóbbiak esetében a lakhatást is szeretnék segíteni valamilyen formában, a cél az, hogy az egészségügyi alkalmazottak a munkahelyükhöz közel, elfogadható áron és jó körülmények között lakhassanak. Mivel sok olyan nő dolgozik az egészségügyi intézményekben, akinek egy vagy több gyermeke van, segíteni kívánnak a gyermekek elhelyezésében is. Olyan óvodák, esetleg bölcsődék kialakítását tervezik, amelyek a kórházakhoz tartoznak, hogy a női alkalmazottak nyugodtabban dolgozhassanak majd – mondta Horváth Ildikó.

Az államtitkár fontosnak nevezte azt is, hogy egyszerűsítsék az orvos-beteg kapcsolatot, bizonyos esetekben lerövidítsék a várakozási időt az intézményekben. Rámutatott: naponta átlagosan nyolcszázezer receptet kell felírni, ezen a helyzeten javíthat az e-recept-rendszer kiterjesztése és az is, ha az orvos az állandó gyógyszerek esetén soron kívül intézkedhet.

Hor­váth Ildikó beszélt arról is, hogy a felújított, illetve újonnan épülő fővárosi centrumkórházak öt, legfeljebb hét év múlva elkezdhetik a működésüket, vagyis fogadhatnak majd betegeket a kormány tervei szerint. Ahhoz viszont, hogy kiszámítható és biztonságos legyen az intézmények fenntartása, egy részletes elemzést követően egymáshoz kell igazítani a különböző finanszírozási elemeket az egészségügyben.

(forrás: Magyar Idők, Karc FM)
hirdetés

Könyveink