hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

Isznak, szívnak és keverik a diákok

Visszaszorulóban a fiatalok körében a kannabisz, ugyanakkor egyre nagyobb gondot okoz több szer együttes használata – egyebek mellett ezt állapítja meg az EU ma nyilvánosságra kerülő drogjelentése. Egy friss kutatás szerint a magyarok döntő többsége a droghasználatot nem tartja mentális betegségnek.
A 15-16 éves diákok közül minden ötödik fogyasztott az elmúlt hónapban alkoholt és cigarettát együtt, hat százalékuk használt kannabiszt alkohollal és/vagy cigarettával. További egy százalékuk szintén kannabiszt alkohollal és/vagy cigarettával, valamint egy másik kábítószerrel (ecstasy, kokain, amfetaminszármazékok, LSD vagy heroin).

Ez áll az EU Drogjelentésében, amely 22 országot vizsgált. A magyar lakosság elsöprő többsége viszont a drog és alkoholproblémát egyáltalán nem sorolja a mentális betegségek közé. Egy friss felmérés szerint a magyarok a mentális betegségek közé leginkább a depressziót, majd a skizofréniát és a pánikbetegséget sorolják.

A Szinapszis Kft. által készített kutatás szerint tíz lakosból hét gondolja úgy, hogy a mentális problémák ismertsége alacsony, a megkérdezettek harmada egyáltalán nem is ismer ilyen betegséget. A kórházi osztályos kezelést igénylő mentális problémák ismertsége még ennél is alacsonyabb. Érdekes, hogy a legtöbb ismeretük az ilyen problémákról a fiataloknak volt. Tízből hat válaszadó szerint ugyanakkor a mentális problémák betegségnek tekintendők, orvosi segítséget igényelnek.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés