hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mikor javulhatnak a statisztikák a dohányzási tilalom után?

Egy-két éven belül javulást vár a szív-és érrendszeri megbetegedési statisztikákban az egészségügyi államtitkár. Az InfoRádió által megkérdezett szakorvos szerint ennél kicsit hosszabb időre lesz szükség.

Január 1-jével szigorodtak a dohányzási szabályok: tilossá vált például egy cigaretta elszívása a vendéglátóhelyeken, az aluljáróban, a közösségi közlekedés megállóhelyein, vagy a munkahelyek nem kijelölt dohányzóhelyein. Április óta büntetik is a szabályt megszegőket.

Az InfoRádió Aréna című műsorában Szócska Miklós egészségügyi államtitkár reményét fejezte ki, hogy a szigorítás rövid időn belül pozitív eredményt hoz a lakosság egészségi állapotában. Egy-két éven belül látni fogják a statisztikai adatokat, amik azt mutatják, hogy javult a helyzet, vélekedett.

Ezt a reményt Édes István professzor, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetének igazgatója is alátámasztotta. A dohányzás fontos rizikófaktor, és ha ezt vissza lehetne szorítani, kevesebb lenne a perifériás érbetegség, az akut miokardiális infarktus és a központi idegrendszeri betegség, emelte ki.

A professzor elmondta: a klinikán dolgozók dohányzási szokásai teljesen megváltoztak az intézkedés hatására, sokan le is szoktak. Édes István szerint három-négy éven belül fog látszani a javulás a statisztikákban.


(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink