hirdetés
2024. szeptember. 07., szombat - Regina.
hirdetés
hirdetés

Ismeretlen eredetű elsődleges tumorok kezelése

A specifikus mutációra vonatkozó tesztek segítenek az ismeretlen elsődleges eredetű rákok célzott kezelésének megválasztásában, közli az OTSZ Online.

A The Lancet folyóiratban jelent meg az Universitätsklinikum Heidelberg kutatóinak cikke, amelyben az ismeretlen eredetű elsődleges tumorok, azaz a “fantomrák” kezelésében a mögöttes génmutációk tisztázásának fontosságáról, illetve a megközelítés sikeréről számoltak be. Ha a szervezetben áttétek keletkeznek, de az eredeti daganat nem mutatható ki, akkor ezt “ismeretlen elsődleges eredetű ráknak” (CUP, cancer of unknown primary) nevezik. Ha azonban a kiindulási szövetre vonatkozó információ hiányzik, sem szervspecifikus kemoterápia, sem célzott gyógyszerek nem állnak rendelkezésre.

A most közölt nagy nemzetközi tanulmány a fázis II. CUPISCO klinikai vizsgálat (NCT03498521) eredményeit ismerteti , amelyben 34 ország több mint 630 betege vett részt, az ilyen “fantomrák” kezelésében mutatott új eredményeket. A dr. Alwin Krämer professzor vezette kutatócsoport a résztvevők vérében lévő rákos sejteket és genetikai fragmentumokat vizsgálta meg olyan ismert rákmutációk szempontjából, amelyekre már léteznek engedélyezett gyógyszerek. A kutatócsoport az elemzéseket követően a betegek mintegy harmadánál talált ilyen közvetett információkat az elsődleges tumorról, így a specifikus szerrel történő kezelés jelentősen meghosszabbította azt az időt, amelyben a rák nem fejlődött tovább, és valószínűleg kedvezőbb lesz majd az általános túlélés is, ám a vizsgálat még folyamatban van.

A rákos megbetegedések körülbelül 5%-ában nem mutatható ki elsődleges daganat, ami az érintettek többségének kezelési lehetőségeit masszívan korlátozza, mert így a betegek nem specifikus kemoterápiát kapnak, ezért sajnos átlagosan csak egy évnél rövidebb túlélési időt érnek el.

A CUPISCO-vizsgálat eredményei alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy minden újonnan diagnosztizált CUP-szindrómás betegnél el kellene végezni a tumor genomjának genetikai elemzését akár a tumorbiopsziás mintákon, akár folyadékbiopsziás módszerrel, hogy a célzott kezelési lehetőségeket azonosítani lehessen. A CUP-szindrómás betegek tumorgenetikai elemzésére és az azt követő célzott kezelésre vonatkozó ajánlást nemrégiben az ESMO Precision Medicine Working Group az előrehaladott daganatos betegségek mutációelemzésére és precíziós gyógyászati kezelésére vonatkozó, újonnan megfogalmazott európai iránymutatásokba foglalta, és az Annals of Oncology című szaklapban tette közzé.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés