hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Inkább külföldön ápolnak

Nagyjából annyian gondoznak időseket külföldön, ahány ápoló a magyar egészségügyi és szociális rendszerből hiányzik, derül ki a hvg.hu írásából.

Becslések szerint mintegy húszezer – elsősorban nő – honfitársunk ingázik Magyarországról Ausztriába, Németországba és más nyugati országba időseket gondozni. Ez a szám mellesleg nagyságrendben annyi, mint ahány ápolónő hiányzik a becslések szerint a magyar egészségügyből, derül ki a hvg.hu összeállításából.

A szakirodalomban migráns házi gondozóknak nevezett hivatást űzők elsősorban a nyugati határ vidékéről indulnak – általában kétheti, havi turnusokban – nyugat felé, de az ország minden területén találunk példát erre.

Az idősek gondozása történhet intézményekben, állami segítséggel otthoni környezetben, illetve magánápolók felfogadásával. Az utóbbi területhez tartozik az a nyugati országokban egyre elterjedtebb forma, hogy a gondozott hozzátartozói olcsó, külföldi munkaerőt bérelnek fel erre a munkára. A legtöbb ilyen – az időseknél lakó, ott állandó, 24 órás szolgálatot teljesítő – magánápoló a közép-európai országokból, így Magyarországról érkezik.

Különböző szintű migráns gondozók léteznek – magyarázza Éva –, vannak az idősgondozók (ott vannak az idős mellett, segítenek neki a háztartásban, bevásárlásban, kertben stb.), és a betegápolók (ők már jól beszélik a nyelvet, van szakvégzettségük, ellátnak különböző egészségügyi szakfeladatot is), mind a két munkakör azzal jár, hogy ott laknak az idős embernél, és gyakorlatilag 24 órás szolgálatban vannak. És vannak az életvitelszerűen kint élő intézményi ápolók (akik a kórházakban, idősek otthonában dolgoznak). Így a kint ápolói munkát végzők fizetése is változó, napi 40 eurótól 130 euróig terjed.

Az eredetileg ápolóként végzett Éva egy kéthetes ciklusért például 1400 eurót kap, amiből 180-at befizet adóként Ausztriában. A többi pénzt egy az egyben hazahozza, „egy idősápolónak nincs arra lehetősége, hogy odakint flangáljon, költekezzen”. Ő egyébként a hazai kéthetes periódusban is dolgozik: napi bejelentéssel egy miskolci nagyáruházban biztonsági őr.

A gondozómigránsok toborzására külön iparág fejlődött ki, ma már több száz ügynökség közvetíti ki a háztartásokba a gondozókat Kelet-Európából. Ezekhez a rászoruló beteg közeli rokonai tagdíj ellenében regisztrálnak, majd miután a külföldi gondozó is regisztrált a szervezet oldalán, az ügynökség megtalálja a család elvárásainak megfelelő gondozót.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink