hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Így csábítják Németországba a munkaerőt

Tömegeket keresnek: 390 ezres kezdő fizetés, szaktudás sem kell, szúrta ki a Pénzcentrum egy egészségügyieknek szóló álláshirdetésben.

A hirdetést két perces keresgélés után lelte meg a Pénzcentrum, a leírás szerint németországi klinikára keresnek szakápolókat, és nincs szükség sem szakmai tapasztalatra, sem nyelvtudásra. Biztosítanak szállást, legalább 700 óra minőségi nyelvoktatást, átvállalják minden fordítás és vizsga költségét, és havi 1250 euró fizetést is adnak, amiért a nyelvoktatáson kívül legfeljebb 120 órát kell dolgozni egy hónapban.

Amikor ez a nyelvtanulós projekt véget ér, és sikeres B2-es nyelvvizsgát tesz a jelentkező, akkor határozatlan idejű szerződést kap a német klinikára (főállásban), és az ottani bértábla szerint havonta legalább 2 400, de akár 3 500 euró alapfizetést is adnak. És ehhez még hozzájönnek a pótlékok.

A hazai munkaerőhiányhoz az is hozzájárul, hogy sokan inkább külföldön keresik a boldogulásukat. Idén az első félév során 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért külföldi munkához hatósági engedélyt. Az ápolók közül a legtöbben Németországba vagy Ausztriába mennek, és idén volt olyan 60-65 közti szakdolgozó is, aki külföldre kért munkaengedélyt.

Magyarországon is jelentős az orvosok és az ápolók hiánya. 2017 nyarán a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a humán egészségügyi és szociális ellátás területén 7028 állás volt betöltetlen.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink