hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Információ és hatalom

Egészségügyi adatvédelem ma és holnap

Az ellátásszervezésről szóló törvénytervezet nyomán ismét előtérbe került az egészségügyi adatok védelme. Az ombudsmani hivatal szerint bár most is akadnak problémák, ezek eltörpülnek amellett, hogy a tervek szerint a jövőben bankok, biztosítótársaságok is hozzáférhetnének a betegekkel kapcsolatos információkhoz.

– Az egészségügyi, illetve az egészségügyi adatkezelési törvény elfogadásáig nem volt rutinszerű gyakorlat, hogy a páciens hozzáférjen a személyes adataihoz – mondja Zombor Ferenc, az adatvédelmi biztos irodájának főosztályvezetője. – Ezt okozhatták félelmek is, de mára ezen túl van az orvosszakma, kialakult a tájékoztatás, az adatok kiszolgáltatásának rendszere, amiben nagy szerepük van a kórházi adatvédelmi felelősöknek, akik a hatósági adatkérések jogszerűségének megállapításában is segítséget nyújtanak. Továbbra is probléma azonban, ha a rendőrség egy-egy bűncselekmény felderítése érdekében – főleg pszichiátriai osztályok esetében – valamennyi beteg adatát kéri, vagy az, ha egy kórtermi lopásnál igényt tartanak a szobatársak adataira, holott ez jogszerűtlen.

A hatályos jogszabályok szerint – ritka kivételektől eltekintve – mindenkinek joga van megismerni a testi és lelki állapotára, betegségére vonatkozó adatokat, beletekinthet az ezzel kapcsolatos iratokba, és azokról másolatot is kérhet. A tájékoztatás a közeli hozzátartozót is megilleti, de a beteg közülük bárkit kizárhat ebből a körből. Az adatokkal kapcsolatos titoktartási kötelezettség valamennyi egészségügyi dolgozót érinti, az intézmények az egészségügyi hálózaton kívülre csak a beteg hozzájárulásával továbbíthatnak adatot. Ugyanakkor az intézmények kötelesek adatot szolgáltatni a társadalombiztosítási igazgatási szerveknek, közegészségügyi hatóságoknak, de megkereshetik őket szabálysértési, közigazgatási hatósági vagy polgári eljárás keretében is. Az ombudsmani hivatal ezért is szorgalmazta, hogy az adatvédelmi felelősök az egészségügyi intézményeken túl is kezdjék meg munkájukat a „nagy adatkezelő” szervezeteknél.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Virág Tamás
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés