hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Influenzaoltás: patikusok új szerepben?

Bár elsősorban a vérzékenyek influenza elleni védelmét szolgálja a francia Pasteur Intézet által kifejlesztett új intradermális vakcina, meglehet, az alig másfél milliméteres mikrotűvel felszerelt oltást már nem az orvosok, hanem a patikusok adják majd be. Nem csak a hemofiliásoknak, hiszen az oltóanyag bárkinek beadható.

Az izom helyett bőrbe adható vakcina kifejlesztése a francia Pasteur Intézet nevéhez fűződik. Az oltóanyagot 2010-ben törzskönyvezte az Európai Unió londoni központi gyógyszerészeti hatósága, s alig másfél év múltán már nálunk is kapható.

Az intradermális oltóanyag alig 1,5 mm hosszú mikrotűt használ, amely nem szúrja át a bőrt, annak csak felületi rétegébe hatol be, oda, ahol egyébként a legtöbb immunsejt található. A vakcina azért alkalmas vérzékeny betegek influenza elleni védelmére, mivel olyan felületi réteget érint, ahol nincsenek idegek vagy erek, így kizárt ezek véletlenszerű megszúrása. Idén Magyarországon 2000 hemofiliás juthat ingyen ehhez az oltóanyaghoz.

Gyógyszertárakban azonban bárki megvásárolhatja a készítményt, aki influenza
oltáshoz szeretne jutni. A most formálódó elképzelések szerint kellő felkészítés
és a megfelelő körülmények biztosítása után, a mikrotűs vakcina beadására
akár a patikusok is vállalkozhatnak. A nálunk még szokatlan megoldás nem
egyedülálló, a világ számos országában – Nagy-Britannia, Írország, Portugália,
Kanada, Egyesült Államok, Új-Zéland - engedélyezték az influenza elleni oltás
gyógyszertárakban történő beadását. Magyarországon erre a gyógyszerészi
gondozás keretében lenne lehetőség, kísérleti jelleggel.

A patikusok megfelelő továbbképzés elvégzése után vállalkozhatnának a feladat elvégzésére, s a tisztiorvosi szolgálat ellenőrzésével a megfelelő tárgyi feltételeket is biztosítani kell. Az oltások gyógyszertári beadását konkrét helyi engedélyhez kötnék, amelynek kiadása a Magyar Gyógyszerész Kamara feladata lenne.

Influenza oltás: patikusok új szerepben? (matton.hu)Bár a gyógyszerészek oltó szerepe újdonságnak számítana, a hazai gyakorlatban egyáltalán nem ritka, hogy a betegek maguk végzik az injekciós terápiát. Ilyen például, amikor balesetek utáni hosszabb fekvésnél a véralvadásgátlót kell otthon akár hetekig alkalmazni, több ezer cukorbeteg adja be magának az inzulint, de az allergiások is használnak adott esetben adrenalin peneket. A mikrotűt ráadásul úgy fejlesztették ki, hogy abban van egy beépített biztonsági rendszer, amely megakadályozza a tű által okozott véletlenszerű sérüléseket, egyaránt védve az oltás beadóját és a beoltandó személyt.

A kezdeményezés körül bábáskodó szakemberek szerint a mikrotűs vakcina patikai beadása jelentősen növelné az ingyenes oltóanyagra nem jogosultak átoltottságát, amely jelenleg alig 1,5-2 százalék. Sokakat ugyanis az tart vissza az influenza elleni ily módon történő védekezéstől, hogy nincs elég idejük, s talán türelmük arra, hogy a vakcina patikai megvásárlása után még felkeressék a háziorvosukat is, beadatni maguknak az oltást. Portugáliában például az influenza elleni oltások 42 százalékát már a patikákban adják be.

Ahhoz persze, hogy az ötletből végrehajható program legyen, jogszabály módosításra van szükség. Úgy tűnik, hogy a szakhatóságok – ÁNTSZ, GYEMSZI-OGYI, illetve az alapellátási intézet – nem ellenzi a kezdeményezést.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés