hirdetés
2022. szeptember. 26., hétfő - Jusztina.
hirdetés

Már készülnek az új ügyeleti rendszer főpróbájára

Eddig az önkormányzatok nem találtak orvost az ügyeletekbe, most nagyobb órabért ígérve az OMSZ kezdett toborzásba, írja a Népszava.

A tervek szerint jövőre az egész országban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) üzemelteti majd a háziorvosi sürgősségi ügyeletet: a rendszert július 1-jétől Hajdú-Bihar megye településein tesztelik, s erről alig tíz nappal a nagy kísérlet rajtja előtt, múlt pénteken tájékoztatták a térségi polgármestereket.

A belügyi és a humántárca, valamint az OMSZ képvelői a debreceni megyeházán találkoztak az érintett önkormányzatok polgármestereivel egy – miként több résztvevő is fogalmazott – „hangsúlyozottan nem sajtónyilvános eseményen”. – Nem volt túl felhőtlen a légkör, közölték, hogy július elsejétől az állam, vagyis az OMSZ veszi át ebben a megyében a háziorvosi ügyeletet és kész – mondta az egyik résztvevő.

A megyében jelenleg 82 önkormányzat 21 településen működtet ügyeletet: van, ahol közvetlenül orvossal vagy céggel szerződnek, Debrecenben pedig ezt a feladatot a Debreceni Egyetem Alapellátási Igazgatósága látja el. A változás főleg azt a kilenc települést hozhatja nehéz helyzetbe, amely az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kht-vel már hosszú távra szerződött.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője a Népszava kérdésére úgy reagált: a jelenlegi szolgáltatókat nem éri veszteség, szerződésük július 1. után is érvényben marad. Szavai szerint a megyében a sürgősségi ügyeleti rendszer az eddigiekhez hasonlóan továbbra is 21 telephelyet tartalmaz, lefedve a megye teljes területét.

Ez azért is érdekes, mert Csige Tamás volt hajdúdorogi szocialista polgármester, jelenlegi önkormányzati képviselő a lapnak azt mondta: információi szerint a múlt pénteki állami tájékoztatón Hajdúdorog nem szerepelt a felsorolt ügyeleti pontok között. A városban így tényként kezelik, hogy megszűnik az ügyelet, és baj esetén 17 kilométert kell utazni emiatt Hajdúböszörménybe.

Az OMSZ azt is közölte: részükről a gondos előkészítő munka jól halad, a szükséges egyeztetések folynak, az érintettek tájékoztatása időben megtörténik, a feladat ellátásának valamennyi személyi és tárgyi feltétele biztosított lesz. A betegek szempontjából az ügyeleti szolgáltatás igénybevételében nem történik változás, ugyanakkor hívásaikat már az Országos Mentőszolgálat hívásfogadó központjában fogadják. Akut életveszély esetén azonnal magas szintű beavatkozás válik lehetségessé, hiszen indokolt esetben az egységes riasztási elvek alapján a legmagasabb szintű segítség indul a beteghez.

Schmidt Jenő, a Somogy megyei Tab kormánypárti polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a Népszavának azt mondta: már régóta folyik a háttrében az egyeztetés a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakításáról ami az önkormányzatok számára egyébként is kissé „testidegen” feladat, s az amúgy is forráshiányos településekre rengeteg terhet rótt. Hozzátette: a Hajdú-Bihar megyei „mintaprogram” egy uniós pályázatnak köszönhetően valósulhat meg, amely egy éven át biztosítja ennek működtetését, de azt nem tudta megmondani, hogy pontosan mekkora keretösszeg áll rendelkezésre.

Hajdú-Biharban a programnak köszönhetően a jelenlegi 2500 forintos óradíj helyett akár 4000-4600 forintot is kaphat egy orvos. A lap úgy tudja, a mentősök körében már elindult egyfajta toborzás, ők havi meghatározott óraszámban pluszfeladatként bevállalhatják az ügyeletet is, de a háziorvosok számára is nyitva áll a lehetőség, hogy a magasabb díjazásért ellássák ezt a munkát. Hogy a mintaprogram uniós finanszírozásának lejárta után az államtól is megkapják-e majd ugyanezt az emelt óradíjat, s így lesz-e ez a többi, nem „minta” megyében is, arra most még senki nem tudott válaszolni.

(forrás: Népszava)
hirdetés
hirdetés

Könyveink