hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Így gyarapodik a magánegészségügy

A G7 összegyűjtötte a magánegészségügyi piac 14 legnagyobb forgalmú cégét, és megnézte, hogyan teljesítettek tavaly.

Azért foglalkoztak a top 14-gyel, mert a legnagyobbak közül 12-en nemrég eljutottak arra a fejlettségi fokra, hogy Primus néven saját szövetséget alapítottak, és ezt a kört csak két olyan társaság egészíti ki, amelyik nem tagja a szövetségnek, de elég nagy: a Medicover és a Dr. Rose. Ez a kör pedig összességében 14 céget jelent – olvasható a G7 portálon.

Egy kivételtől (Pozitron-Diagnosztika Kft.) eltekintve 2017-ben mindegyik társaság növelni tudta az árbevételét. Az átlagos emelkedés 26,4 százalék volt, ha pedig összeadjuk a 14 cég 2016-os bevételét, és ahhoz képest nézzük meg, hogy mennyi volt a 2017-es összesített növekedés, akkor 15,4 százalékot kapunk. Ugyanezt másképp mondva: a piac krémjének összes árbevétele 42,1 milliárd forintról 48,6 milliárdra nőtt.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Szakmai becslések szerint ugyanis ez a közel 50 milliárd forint legfeljebb a 15 százalékát jelenti a teljes piac forgalmának, amely már jóval meghaladhatja a 300 milliárd forintot. A bevétel 85 százaléka továbbra is abban a több ezer kis magánrendelőben csapódik le, ahol jellemzően az állami egészségügyben dolgozó orvosok viszik a magánpraxisaikat.

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink