hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Így bővül az EESZT

Mobilappok felé fordul a magyar egészségügy – írja közleményében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).

Informatikai, technológiai vállalkozások számára válhat  vonzóvá a magyar egészségügyi ágazat és a betegellátás területe azzal, hogy elindulnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) új szoftverfejlesztései. Az alkalmazáskészítők kreativitásának utat engedő fejlesztések új és izgalmas eredményeket hozhatnak, azon túl, hogy a páciensek és a kezelőorvosok akár saját mobileszközükön is megnézhetik a betegadataikat, leleteiket.

2019-ben az EESZT olyan informatikai felületet – úgynevezett mobil gatewayt – alakít ki, amelyen keresztül a különböző platformokra készített alkalmazások a páciens rendelkezéseinek megfelelően elérhetik és felhasználhatják a térben tárolt adatok meghatározott részét. Az új alkalmazások közvetlen, biztonságos kapcsolatot teremtenek majd a különböző EESZT modulok eléréséhez. Ezek az egészségügyi informatikai megoldások úgy javítják a lakosság egészségtudatosságát és az ágazati felhasználók egészségügyi információval  való ellátottságát, hogy közben a korszerű mobileszközök (okostelefon, tablet, stb.) használatának ösztönzéséhez ágazatai szinten is hozzájárulnak.

A fejlesztő cégek az új felület felhasználásával olyan applikációkat is létrehozhatnak majd, amelyek segítenek a pácienseknek a gyógyszeradagolásban  vagy éppen  a következő receptkiváltására figyelmeztetnek, a kezelőorvosok pedig a saját okoseszközükön keresztül is beléphetnek az EESZT rendszerébe.

Az EESZT továbbfejlesztésének célja, hogy a piaci szereplők, alkalmazásfejlesztők bevonásával az ellátást javító, az orvos-beteg kapcsolatot megkönnyítő 21. századi szolgáltatások is elérhetővé váljanak. A tér új képességét használó első alkalmazások várhatóan 2020-ban lesznek majd elérhetők a magánfelhasználók számára. Az ilyen, és ehhez hasonló innovációk újabb jelentős lépések a hazai digitális egészségügyi rendszer fejlődésében" – mondta Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ EESZT főosztályának vezetője.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata. Az EESZT minden szempontból megfelel a modern technika vívmányainak és az orvosi ellátás alapelveinek. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT-t) és annak szakmai moduljait a TIOP-2.3.2-12/1-2013-0001 és a TIOP-2.3.1-13/1-2013-0001 projektek keretén belül hozták létre az Európai Unió támogatásával és a magyar állam társfinanszírozásával, összesen 4,87 milliárd forintból.

Az EESZT továbbfejlesztése az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program részeként (EFOP-1.9.6-16-2017-00001 Elektronikus egészségügyi ágazati fejlesztések kiemelt projekt), a Széchenyi 2020 programból valósul meg. Az egészségügyben példátlan volumenű informatikai fejlesztéssel a kormány lefektette a digitális egészségügy alapjait.

Bővebb információkat az EESZT-ről az e-egeszsegugy.gov.hu oldalon talál.

cimkék

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!