hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Így álltak ki Cserháti Péter mellett

A rehabilitációs intézet munkatársai, és betegszervezet is felszólalt Cserháti Péter húsvét vasárnapi menesztése ellen.

Mintegy százan gyűltek össze az Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézet főépülete előtt hétfőn, hogy meghallgassák a vasárnap menesztett Cserháti Péter főigazgató búcsúját – számolt be a helyszínről a Népszava.

A közleményből egyetlen szó sem igaz - állítja a mellettem álló magas, farmer nadrágos fiatal férfi. Sőt két hete állandóan csak készülnek. Igaz – szerinte – nehéz követni, hogy mikor mit akarnak tőlük. Szinte óránként kaptak újabb utasítást. Előbb a telek másik felében lévő H és J épületet kellett kiüríteni és átalakítani a koronavírus gyanús betegek zsilipelésére, fogadására. Úgy volt, hogy a főépület marad a frissen amputált, a gerinctörött, az agysérült, illetve a kómás betegeknek. Maradnak az intenzív osztályon a lélegeztetésre szorulók és még némi rehabilitáció is. Csakhogy amikor már szinte elkészültek a két különálló épület átalakításával, jött az újabb utasítás, hogy inkább mégis a főépületet kellene kiüríteni járványügyi célokra. Ez két hete zajlik, szinte készen lettek vele. Üres 233 ágy.

Egy asszony arról beszél, hogy mindez nem volt könnyű, akit csak lehetett haza adtak, még a frissen amputáltakat is. Sok család nem is volt felkészülve arra, hogy neki agysérült beteget kell majd ellátnia. Volt akit próbáltak másik intézménybe áthelyeztetni. Néhány tucatnyi betegük maradt, köztük éber kómások, az összes végtagjukon sérültek, akik olyan ápolásra szorulnak, amit egy család nem képes biztosítani. Volt olyan utasítás is néhány napja, hogy 90-ből 70 ápolót irányítsanak a szomszédos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, ezt valóban nem tudták teljesíteni, mert akkor még itt is sok volt a beteg.

A helyszínen a Munkások Újsága készített videót, amelyből az is kiderül, hogy az azonnali hatályú felmondást Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár nyújtotta át a főigazgatónak:

Nyílt levelet írtak a dolgozók

Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pintér Sándor belügyminiszternek írtak nyílt levelet az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) dolgozói, amelyet az Index közölt.

Tisztelt Miniszterelnök Úr és Belügyminiszter Úr! 

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozóiként mélységesen megrendülve fogadtuk Kásler Miklós húsvét vasárnapi döntését, mely szerint menesztik intézetünk főigazgatóját, Cserháti Pétert.

Jelen levelünkkel határozottan szeretnénk kifejezni, hogy a fenti döntést megalapozatlannak és teljes mértékben igazságtalannak tartjuk. A menesztés indoklásában leírt állításokat pedig a leghatározottabban visszautasítjuk.

Cserháti Péter vezetésével intézetünk a járvány magyarországi megjelenése óta heroikus küzdelmet folytatott. A járványügyi hatóságokkal folyamatos egyeztetésben és együttműködésben kerestük az egyensúlyt, hogyan folyhatna mozgásszervi rehabilitáció továbbra is Magyarországon és ugyanakkor hogyan segíthetnénk a COVID-19 vírussal megfertőződött betegek ellátását.

Intézetünk vezetése teljes átláthatóságot biztosított számunkra, folyamatosan tájékoztatott minket dolgozókat is az aktuális lépésekről, melyek az érkezett írásbeli utasítások és határozatok, valamint az arra adott reakcióink mentén egyértelműen végig követhetők. Az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ minisztérium által jóváhagyott ránk szabott utasításait rendre azonnal végrehajtottuk és az intézetben a kért változtatásokat a határidőre elvégeztünk.

Kásler Miklós miniszter úr legutolsó április 7-én kelt levelének, valamint az április 10-én elfogadott ütemtervnek megfelelően 233 ágyat szabadítunk fel 2020 április 15-re. A főépület kiürítése jelenleg is zajlik, az elmúlt egy hétben – munka, pihenő és ünnepnapokon is dolgozva – kialakításra kerültek a betegutak, zónák és a személyzet beosztása.Összegezve eddig is készen álltunk, és most is készen állunk, hogy a hozzánk érkező betegeket fogadjuk és megfelelő szinten ellássuk. 

Azt is láttuk, hogy mind az Operatív Törzs, mind a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindent megtesz, hogy a járványt Magyarországon kontroll alatt tartsa és az állampolgárokat megvédje.

Éppen ezért jelen levelünkkel Miniszterelnök Úrhoz, az Operatív Törzshöz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordulunk, és kérjük, hogy bírálják felül Kásler Miklós döntését, mert az igazságtalan, alaptalan és alapjaiban rendíti meg intézetünk biztonságos működését ezáltal véleményünk szerint veszélyezteti a magyarországi egészségügyi ellátás működését ebben a kritikus helyzetben.

Bízunk Önökben, szakértelmükben és emberségükben, hogy a fentebb felvázolt tények alapján kérésünket megfontolják és mindannyiunk számára a legjobb döntést hozzák.

Köszönettel, 

az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozói közössége

A MEOSZ egy emberként áll Cserháti Péter mögött

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a több százezer mozgáskorlátozott ember nevében köszönetét fejezi ki Cserháti Péternek az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet felmentett főigazgatójának a lelkiismeretes szakmai munkájáért, a munkásságáért. Egy emberként állunk Ön mögött, ahogy Ön tette a betegei ágyánál!Közösségünk mély megdöbbenéssel fogadta Cserháti Péter felmentését és értetlenül áll dr. Kásler Miklós miniszter húsvét ünnepén meghozott döntése előtt.

Annál is inkább, mert Cserháti Péter minden eszközzel megtett mindent nemcsak az OORI élén, hanem minden  más módon azért, hogy a betegellátás minősége a legmagasabb szinten tudjon megvalósulni hazánkban. Nemcsak szakemberként cselekedett az emberekért, hanem magánemberként is – fogalmazott Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke Cserháti Péternek intézett köszönő levelében, melyet itt olvashatnak el.

Nem volt hajlandó sorsukra hagyni a betegeit, és ez az állásába került

Kásler Miklós kiérdemelten feszíthet a mindenkori legalkalmatlanabb és legrosszabb egészségügyi vezető szerepében – írja Cserháti menesztése nyomán a 444.hu Röntgen blogja.

Ha valaki próbált már elhelyezni más osztályokra rehabilitációra szoruló beteget, az pontosan tudhatja, hogy a sikeres átvételnek és elhelyezésnek az esélye konvergál a nullához.  Nagyon kevés hely akad országban, ahol szakszerűen tudnak foglalkozni velük.

Még világosabban: az OORI nem egy megyei vagy városi kórház, ahol a belgyógyászati osztályt áthelyezem a másik megye belgyógyászatára, a sebészetét meg a harmadik megye sebészetére. Az OORI a legmagasabb szintű rehabilitációs intézet Magyarországon, ahonnan csak azokat a betegeket lehet továbbküldeni, akik már az alacsonyabb szintű intézményekben is biztonságban lennének. Persze ha van éppen üres hely alacsonyabb szinten.

Cserháti tehát a lehetetlen küldetéssel találta magát szembe, hiszen más szakintézménybe nem tudta elhelyezni a betegeit.

Egyrészt mert nincs annyi alkalmas intézmény illetve üres ágy, hogy ezt megtehesse, másrészt meg ami volna, azokból is ugyanígy elküldi Kásler a betegeket.

Maradt volna az a megoldás, hogy úgy szabadít fel ágyakat, hogy a betegeit egyszerűen kirakja a kórházból, hazaküldi őket, gyógyuljanak, ahogy tudnak, lássák el őket a családtagok, vagy akárkik. Cserháti ezt nem tette meg, mert tisztességes és becsületes orvos, aki nem hagyja az útszélén a betegeket, akiben nincs meg az az autokratikus attitűd, mint az EMMI miniszterében.

Sok problémám volt Cserhátival, mint az Egészséges Budapest Program vezetőjével, de orvosként most szakmai és erkölcsi integritásról tett tanúbizonyságot. Sokkal több ilyen szemléletű orvosra lenne szükség, mint ő.

(forrás: Népszava, MEOSZ, Index, 444.hu)
hirdetés

Könyveink